MARATONCI TEČEJO ČASTNI KROG

Ogled predstave prek spleta je mogoč s klikom na spodnje besedilo.

Maratonci tečejo častni krog srbskega komediografa Dušana Kovačevića je zgodba o neumrljivem in neuničljivem klanu Topalovićev, kriminalne združbe, formirane znotraj pogrebnega podjetja, ki se bolj kot z izdelavo krst ukvarja z njihovo reciklažo. Le da so njihovi »centri ponovne uporabe« pokopališča, kjer krste kradejo in jih na novo prebarvane prodajajo dalje. S spretnim »poslovanjem« podjetje raste in se razvija, dokler nenadoma, v 155. letu ne umre ustanovitelj podjetja, Veliki Pantelejmon Topalović. Takrat pridejo na dan vsa nesoglasja med vsemi petimi generacijami Topalovićev – od reakcionarja Aksentija, diktatorja Milana pa do tehnokrata Lakija in znanilca nove dobe, najmlajšega Mirka, ki po tem, ko njegovi načrti o modernizaciji podjetja ne padejo na plodna tla, prihodnost načrtuje v tujini – klasična »normalna« država torej.

Kovačevič je komedijo zasnoval kot politično dramo, v kateri je prikazal vso bizarnost boja za oblast po Pantelejmonovi (Titovi) smrti. Tita in Kovačevičeve Jugoslavije ni več, še vedno pa so tu razni mali politični kriminalci, ki brodijo po grobovih in prodajajo njihovo vedno znova reciklirano vsebino. Ampak ne skrbite: vedno se bo našel kakšen Mirko Topalović, ki bo stvar tik pred propadom vzel v svoje roke in peljal naše podjetje v svetlo prihodnost.

Črno komedijo Dušana Kovačevića Maratonci tečejo častni krog, nekateri označujejo tudi kot grotesko ali absurdno dramo, kjer je avtor irealnost odnosov prevedel v realnost življenjskih situacij. Režiser Matjaž Šmalc se je za tokratno uprizoritev odločil za prevod Primoža Viteza, ki nam še močneje približa problematiko sodobnega podjetništva, kar nam črne komedije nikakor ne postavlja samo južneje od nas, temveč neposredno med nas.