Kaj so Tedni ljubiteljske kulture – TLK?

V maju in juniju postavljamo ljubiteljsko kulturo pod žaromete in izpostavljamo njene pozitivne vplive na družbo.

V Tednih ljubiteljske kulture se predstavimo ljubiteljski kulturni ustvarjalci iz celotnega slovenskega kulturnega prostora.

V maju in juniju se pod enotno celostno podobo odvije preko 1.000 različnih kulturnih dogodkov, ki jih bodo izvedla kulturna  društva, zavodi, šole, vrtci, muzeji, knjižnice, lokalne skupnosti, ZKDS, JSKD in posamezni ustvarjalci. Želimo, da se vsaj enkrat letno o uspehih in množični produkciji ljubiteljske kulture množično govori in piše v medijih, da prisluhnejo odločevalci in da praznujemo skupaj.

Tedni ljubiteljske kulture so torej praznik kulture, povezovanja, odprtosti.

Kaj je namen Tednov ljubiteljske kulture?

Osnovni namen Tednov ljubiteljske kulture je, da širšo javnost opozorimo na naše delo ter na družbeni pomen ljubiteljske kulture v slovenskem kulturnem prostoru. Skupaj z vami, kulturnimi ustvarjalci, želimo pokazati, kako kvalitetna, množična in dostopna je slovenska ljubiteljska kultura.

Več kot 107.000 tisoč ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev nas je: pevcev, godbenikov, gledališčnikov, plesalcev, slikarjev, kiparjev in fotografov, filmarjev in avdio vizualnih ustvarjalcev, folklornikov, pesnikov in pisateljev, ljudskih pevcev in še in še. Vsi svojo ustvarjalno energijo in čas namenjamo kulturi in svoji zvesti publiki.

Tedni ljubiteljske kulture so naš praznik. In ker nas je toliko, si nismo vzeli samo enega dneva, temveč cel mesec! Verjamemo, da bomo ljubiteljski kulturni ustvarjalci tudi zaradi odmevnosti Tednov ljubiteljske kulture težje spregledani pri sprejemanju občinskih in državnih proračunov.

Kako se prijavim?

Prijavo izpolnite na spletni strani Tednov ljubiteljske kulture www.tlk.jskd.si s klikom na zavihek DODAJ DOGODEK (v zgornjem desnem kotu). Več informacij o postopku registracije in prijave dogodka najdete v zavihku POMOČ PRI PRIJAVI (zgornji desni kot). Na spletni strani bodo objavljeni vsi sodelujoči dogodki in informacije o dogajanju v okviru projekta.

Spletna stran www.tlk.jskd.si je naša stran – na njej bomo lahko objavljali poročila in fotografije z naših prireditev, delili svoje izkušnje in občutke.

Ali je sodelovanje pri projektu TLK brezplačno?

Da, sodelovanje v TLK je brezplačno!

Ali imamo kot sodelujoče društvo kakšne dolžnosti?

Edina dolžnost je, da prijavite kulturni dogodek na spletni strani www.tlk.jskd.si.

Kdo organizira dogodek?

Dogodek organizira prijavitelj – torej  kulturno društvo, zveza, šola, zavod, knjižnica, muzej …

Kaj dobimo s sodelovanjem pri projektu Tedni ljubiteljske kulture?

Vsi sodelujoči in prijavljeni dogodki bodo objavljeni v koledarju dogodkov na spletni strani TLK www.tlk.jskd.si. Projekt ima zagotovljene medijske sponzorje (Radio in televizija Slovenija, MMC), PR služba JSKD bo medije obveščala o vseh večjih projektih.

Izdelana je celostna grafična podoba Tednov ljubiteljske kulture in vse predloge za tiskovine (logotip, vabila in plakati z možnostjo dotiska…) najdeto na spletni strani www.tlk.jskd.si. Tako bodo res vsi dogodki in prireditve potekale pod skupno podobo, kar bo pripomoglo k vseslovenski prepoznavnosti ljubiteljske kulture. Na tej isti strani bodo objavljene tudi tiskarne, ki bodo nudile sponzorski popust za vse tiskovine TLK in druge ugodnosti.

Kaj pridobimo s sodelovanjem v Tednih ljubiteljske kulture?

Pričakovani učinek Tednov ljubiteljske kulture je večja prepoznavnost razširjenosti in pomena ljubiteljske kulture in nas ustvarjalcev. Pokazali bomo, da je ljubiteljska kulturna dejavnost nacionalnega pomena. Ljubiteljska kulturna društva in ustvarjalci zaradi TLK postajamo pomembnejši partner v odnosih z lokalnimi skupnostmi, težje nas je odpraviti z: »se pač gradi nov vodovod ali športna dvorana«. Čas je, da pokažemo, kako pomemben družbeni dejavnik smo, vreden večje podpore tako na lokalni kot na nacionalni ravni. Ne pozabimo: če skočimo vsi hkrati, se nas bo daleč slišalo!

Kako je s plačilom SAZASA?

SAZAS bo za vse prijavljene sodelujoče projekte v času festivala brezplačno uredil avtorske pravice.

To velja samo za dogodke nekomercialne narave, ki bodo pri prijavi dogodka na www.tlk.jskd.si to ustrezno označili.

Kako je s plačilom IPF?

Za dogodke v okviru Tednov ljubiteljske kulture stroške predvajanja fonogramov v dogovoru z zavodom IPF, krije JSKD.

To velja samo za dogodke nekomercialne narave, ki bodo pri prijavi dogodka na www.tlk.jskd.si to ustrezno označili.

Kako vnesemo spremembo podatkov (npr. ure) dogodka, ki smo ga že prijavili?

Vse spremembe v zvezi s prijavljenim dogodkom vnesete tako, da na naši spletni strani kliknete gumb DODAJ DOGODEK, kjer se vpišete z vašim uporabniškim imenom ter geslom, nato pa na levi strani s klikom na gumb DOGODKI prispete do vašega že prijavljenega dogodka. Vnesete vse spremembe in kliknete modri gumb POSODOBI.

Do kdaj se lahko prijavimo k sodelovanju pri TLK, do kdaj lahko vpisujemo dogodke?

Prijava dogodkov je mogoča do zaključka projekta, ki se vsako leto konča v tretjem tednu junija. Vsekakor pa ste vabljeni, da dogodek vpišete čimprej, tako se bo o njem več slišalo in bralo.

Zakaj je pomembno, da se v čim večjem številu udeležimo Tednov ljubiteljske kulture?

Vsi vedo, da je v Sloveniji ogromno pevcev, igralcev, pesnikov, plesalcev, likovnikov … ampak nihče si zares ne predstavlja, kako zelo veliko nas je. Namen Tednov ljubiteljske kulture je prav to – da pokažemo, kako ogromna,kvalitetna in za slovensko kulturo pomembna je naša produkcija. Več, kot nas skoči hkrati, bolj se bo zatresla Slovenija!

Koga promovira TLK?

Tedni ljubiteljske kulture promovira vse ljubiteljske kulturne ustvarjalce, tako tiste v šolah in vrtcih, kot starejših in vse vmes. Predstavlja skupine, ki so s svojim delom šele začele, kot tudi tiste, ki na evropskih in svetovnih festivalih prejemajo najvišja priznanja. V svojih vrstah združujemo tako tradicionalne skupine, ki skrbijo za slovensko kulturno dediščino kot tudi mladinska gledališča, plesno sceno in rock skupine. Medgeneracijsko sodelovanje pri nas ni le fraza, temveč je bil to način našega obstoja in delovanja že davno preden je »medgeneracijsko sodelovanje« postalo moderno.

Tedni ljubiteljske kulture predstavlja vso ljubiteljsko kulturo na celotnem slovenskem kulturnem prostoru. Predstavlja vse narode in etnične skupine: Slovence, Srbe, Hrvate, Bošnjake, Makedonce, Črnogorce, Ruse, Ukrajince, Švede, Arabce, Afričane in vse ostale, ki prebivajo v Sloveniji. Tedni ljubiteljske kulture promovirajo vse nas.

Prijavil sem dogodek, pa še ni viden na spletni strani?

Dogodek je na spletni strani viden v roku 48-ih ur po oddani prijavi ob delavnikih, pri objavah od petka popoldne do nedelje zvečer, pa bo objavljen v ponedeljek.

Kako lahko sodelujemo v Tednih ljubiteljske kulture?

V Tednih ljubiteljske kulture lahko sodelujemo vsi ljubiteljski kulturni ustvarjalci, skupine ali društva. Sodelujemo lahko s programom, ki nam najbolj ustreza – s predstavo, koncertom, razstavo, pogovorom z zanimivimi ustvarjalci… Dogodek je lahko velik (letni koncert…), lahko pa tudi zgolj simboličen (dan odprtih vrat, javna vaja), toliko da opozorimo nase in na svoje delovanje. Velja pravilo, da nič ni preveliko in nič premajhno!