Izobraževanje za zborovodje: KAKO IGRATI NA INŠTRUMENT ZBOR

“Vedi, kaj hočeš slišati!”

To stalno reklo so udeleženci mojstrskih tečajev Petre Grassi že slišali.

Trikotniški odnos dirigent – skladba – zbor temelji na glasbenem znanju in estetskem čutu, ki ju bomo urili na dvodnevnem izobraževanju za zborovodje, ki želijo izboljšati svoje osnove znanja dirigentske tehnike in usklajevanje geste z notranjo zvočno idejo skladbe.

Izobraževanje bo vodila priznana in uveljavljena zborovodkinja Petra Grassi, ki jo poznamo po mladostni energiji, bogatih praktičnih izkušnjah ter edinstvenem odnosu do dirigentskega in pevskega inštrumenta – telesa, ki ga je potrebno vseskozi negovati.

Na izobraževanju bomo posvetili veliko pozornost fizični prezenci dirigenta na odru in njegovemu odnosu tako z zborom kot s publiko. Zborovodski tečaj s Petro Grassi ni le glasbena delavnica, temveč celostna delavnica osebne rasti, ki razvija tako študij dirigentske geste kot branje partiture, vokalno tehniko in mehke veščine.

Izobraževanje bo potekalo v dvorani Hermana Pečariča na Škofijah, in sicer:
– v petek, 21. 5. 2021 od 17:00 do 20:00 ure in
– v soboto, 22. 5. 2021 od 9:30 do 12:30 ure.

Potekalo bo z demonstracijskim zborom – Mešanim pevskim zborom Sveta Lucija.

PRIJAVE sprejemamo do srede, 19.5.2021 na elektronski naslov: zkd-mo.koper@siol.net.

O MENTORICI:

Tržaška Slovenka Petra Grassi je polnokrvna glasbenica. Slovensko javnost je na svoj izjemen talent opozorila kot zmagovalka 1. Državnega tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Temeljito glasbeno izobrazbo je pridobila na Konservatoriju v Trstu, kjer je pridobila akademsko diplomo iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Je dobitnica prve nagrade tekmovanja za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu, prejela pa je tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 si je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Torinu prejela trejto nagrado. Julija 2019 je v Hong Kongu na Svetovnem tekmovanju za zborovske dirigente prejela nagrado kot najboljši dirigent po izboru zbora.

Z DPZ-jem Kraški slavček, VS Glasbene matice – Vikra in deželnim mladinski zborom FJK, je na referenčni mednarodnih in državnih tekmovanjih osvojila prve nagrade, posebne nagrade nagrade za najboljšega dirigenta (Arezzo, Vittorio Veneto, Bad Ischl, Olomouc, Benetke, Corovivo, Sozvočenja, Malcesine, Derry). Poučuje na Glasbeni matici v Trstu, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce doma in v tujini ter je članica tekmovalnih žirij. V sezoni 2017 – 2019 je bila prvi dirigent Mladinskega zbora dežele Furlanije Julijske krajine. S Komornim zborom DEKOR je na Naši pesmi 2018 prejela absolutno 1. mesto in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. V sklopu mreže profesionalnih zborov Tenso, je v izbrani skupini mladih evropskih dirigentov. Prejela je Zlati znak JSKD 2017 za svoje umetniške dosežke na področju vokalne glasbe.

Od januarja 2020 deluje kot dirigent raprezentančnega mladinskega italijanskega nacionalnega zbora Coro giovanile italiano. Kot gostujoči dirigent je junija 2019 koncertirala s Zborom Slovenske filharmonije. Julija 2021 bo na festivalu Europa cantat v Lj vodila delavnico za mladinske zbore.