PODZEMNI KULTURNI VEČER V DIMNICAH, predvečer Mednarodne literarne nagrade Mlade Vilenice 2015

V petek, 22. maja 2015, ob 18. uri v jami Dimnice

Na Svetovni dan biodiverzitet bo obiskovalce v jami Dimnice pri Markovščini čakal čisto poseben obisk jame. Mlada Vilenica, ki letos slavi svoj 15. rojstni dan, bo letos v sklopu jubilejnega praznovanja doživela nenavaden podzemni kulturno-umetniški dogodek, kjer bo pesniški sprehod po jami s predpremiernim branjem pesmi letošnje mednarodne literarne nagrade za otroke zaobjet v predstavo, ki bo gledalce posrkala vse in jim ponudila čisto nov zorni kot podzemeljskega življenja.

Dinamična predstava se bo z gledalci vred pomikala po jami navzdol. Na prvi »postaji« bodo v plesni dvorani nastopili otroci pevskega zbora Osnovne šole Dragomirja Benčiča – Brkina iz Hrpelj, spektakel pa se bo nadaljeval mimo Kiklopov, znamenitih jamskih prebivalcev, po stezi proti Vilinski dvorani, kjer bodo gledalci prisluhnili skoraj neslišnim zvokom podzemlja in si ogledali netopirčke Baletnega društva Divača, vse do zadnje postaje v najglobjem delu jame, kjer bo obiskovalce čakalo ognjevito presenečenje »Teatra Ponoreli.« Sprehod bodo seveda vseskozi spremljale pesmi, ki so jih otroci napisali v sklopu letošnega natečaja Mlade Vilenice na temo jam, podzemlja in legend, ki se sukajo v teh skrivnostnih in nevidnih prostorih.

Glavni organizator Kulturno društvo Vilenica iz Lokve, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Občina Hrpelje-Kozina, Jamarsko društvo Dimnice, Turistično društvo Dimnice – Slivje tako vabijo vse, ki bi radi na drugačen način doživeli jamo, da si zagotovijo vstopnico na registraciji, ki bo potekala na dan dogodka pred jamo od 17.30 dalje. Čeprav je vstop prost, je število mest omejeno.

Ljubitelji poezije in podzemlja ste vabljeni tudi na festival Mlada Vilenica, ki bo potekal v soboto, 6. junija 2015, od 15.30 dalje pred jamo Vilenica, in na slavnostno podeljevanje nagrade v plesni dvorani. (IS)