VIZIJA SVETLOBE

Otvoritvena slovesnost Tedna ljubiteljske kulture
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, 15. maj 2015, 20.30

Slavnostna govornica: mag. Julijana Bizjak Mlakar, Ministrica za kulturo

Otvoritvena slovesnost TLK, ki je hkrati prva predstava Festivala Vizije – Festivala mladinskih skupin Slovenije, je posvečena mladinski ustvarjalnosti. Gre za preplet različnih kulturnih zvrsti v polnokrvno gledališko predstavo. Plesne, igralske in glasbene interpretacije poezije slovenskih pesnikov bodo spremljale multimedijske projekcije.
Rdeča nit predstave je sonce kot vir svetlobe in optimizma, ki posamezniku daje energijo in življenje. Predstava govori o vrednotah in odgovore išče v nas samih. Vizija svetlobe vabi k razmišljanju o odnosih – do sebe, soljudi, družbe in sveta.

Sodelujejo:
• KD Svoboda Deskle, gledališka skupina Mak
• Ženski pevski zbor Sing girls
• Folklorna skupina Buške Čeče
• Plesno društvo Pro dance Nova Gorica
• skupina Fishkillers
• KD Ohridski biser

Režija: Matjaž Šmalc
Koreografija: Daša Grgič in Tjaša Ferenc Trampuš
Avtor glasbe/priredb: Igor Oražem
Video/mm projekcije: Maja Žerak, Nika Božič, Amadeja Smrekar

Pozdravni nagovor: župan Mestne občine Nova Gorica, Matej Arčon

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika
Republike Slovenije Boruta Pahorja.

DNEVNO DOGAJANJE
Otvoritev TLK bodo v Novi Gorici zaznamovali dogodki in kulturne intervencije preko celega dneva. Ti se bodo dogajali zunaj in bodo nagovarjali naključne mimoidoče. Dogodki bodo časovno usklajeni s termini Festivala Vizije. Dogodki v popoldanskem terminu si bodo časovno in geografsko sledili tako, da bodo gledalce/poslušalce pripeljali do SNG NG, kjer bo ob 20. 30 uradna otvoritev TLK.
1. Literarno kolo sreče
Na izbrani lokaciji bomo postavili literarno kolo sreče, kjer bodo namesto številk navedeni naslovi pesmi (iz natečaja TLK za najboljšo pesem na temo sonce, pesmi finalistov Festivala Urška 2014, lahko pesmi lokalnih avtorjev…). Interpreti pesmi bodo naključni mimoidoči, ki se bodo s svojo interpretacijo potegovali za privlačne nagrade. Dogodek bomo popestrili z moderatorjem in skupino impro-gledališča v času, ko se bodo interpreti pripravljali na nastop. Dogodek bo trajal 15-20 min in se bo lahko ponovil večkrat v istem dnevu.
2. Dancewalk
Hoja iz točke A do toče B je precej dolgočasna. Lahko pa jo popestrimo. Izbrani plesalec hodi/poplesuje po ulici, trgu, čez cesto, ljudje ga nejeverno gledajo… Potem plesalec začne vabiti ljudi, da se mu pridružijo. Rezultat so kratke improvizirane koreografije »plesne hoje«. Enostavno, kratko, sladko. Vse skupaj traja nekaj minut in se ponavlja preko celega dneva.
3. S SVETLOBO V MESTO
ob 18.00
Bevkov trg
Goriški pihalni orkester
Pihalni orkester Salonit Anhovo
Prvačka pleh muzika
Vokalni ansambel Reunion KUD 28
Kombo Zlatka Kaučiča
Plesalci ŠK Pro Dance
Makedonsko kulturno društvo Ohridski biseri
Srbsko kulturno društvo Sloga
Folklorno društvo Gartrož
Združeni literati
ob 20.00
Rotunda Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica
FOTOVIZIJE – VIZIJA DREVESA
Otvoritev fotografske razstave izbranih avtorjev