Blagovna magnifique

Dramsko skupino Blagovna sestavlja 25 otrok, od tega 24 igralcev ter 1 šepetalec in desna roka režiserja. Ustanovljena je bila v letošnjem šolskem letu 2017/2018, v sklopu dramskega krožka. Igra Blagovna magnifique je predstava, s katero debitirajo v svetu gledališča.  Z njo sodeluje v tekmovanju »Igrajmo se gledališče«, ki ga organizira JSKD. To je prvo tovrstno tekmovanje, na katerega se je prijavila dramska skupina. Skupina je mešana in je sestavljena iz otrok 1., 2., 3., 4. in 5.razreda. Igralci so karakterno zelo mešana skupina in je bila dejansko gledališka igra Blagovna Magnifique pisana prav njim na kožo. Dramsko skupino vodi učiteljica Edith Paliska, ki je nekoč uspešno tekmovala v Improligi s skupino iz Kopra, ki jo je vodil dramski igralec Gorazd Žilavec.

Avtor scenarija je pisatelj in scenarist Tom Costo, ki je nekoč obiskoval POŠ Blagovna. Zgodbo je črpal iz zgodovine kraja, velik del  je osnoval na različnih mitih in legendah, ki že vrsto let krožijo med prebivalci kraja. Vse skupaj je komično obarvano  pravljica na odru, s katero gledalci spoznajo zgodovino Blagovne in različne like, ki so zares obstajali, pa tudi tiste, ki so nastali v različnih pripovedkah.

 

 

BLAGOVNA MAGNIFIQUE

Dva žabca priskakljata iz Francije na obisk k svojemu dedku Krištofu, ki živi na Blagovni. Jacque in Jacqueline sta mlada, razposajena žabca, ki se venomer prerekata, vendar v globini se imata rada in skrbita drug za drugega. Dedek se ju zelo razveseli in ju preseneti z zgodbo o čarobnih bitjih, ki živijo v gozdu. Med sprehodom tako žabca spoznata prelestno Rozalijo, naduto grofico Barbaro, kmete veseljake, razposajene rudarje, zmaja, pogumnega viteza Jurija in simpatičnega ter podjetnega štrka Tinčka. S hudomušnim popotovanjem spoznamo kraj, ki ga ni ter bitja, ki še dandanes živijo v zgodbah tamkajšnjih prebivalcev.