KERBLER DELO

Multimedialni dogodek v Razstavišču IZUM bo vključeval retrospektivno razstavo  umetniške fotografije Stojana Kerblerja z motivi dela v TGA/TALUM, ob odprtju pa bo premierno predvajan film o njegovem življenjskem delu, avtorja Rudija Urana.

STOJAN KERBLER

Razstavljamo dela Stojana Kerblerja, umetnika fotografije (naziv FIAP), soustanovitelja Fotogrupe ŠOLT (1963) in Mariborskega kroga (1971), Prešernovega nagrajenca in prejemnika številnih drugih visokih umetniških priznanj, kar za galerijo IZUM predstavlja veliko čast. »Čista črno-bela analogna fotografija« (Boris Gabrščik), ki ni pogled od zunaj, ampak od znotraj.

Energetik strateškega postrojenja se je posvetil slikanju (kot fotografiranju reče Kerbler) dela v tovarni aluminija, ki je kot vesoljski izum padla ob vznožje Haloz, da bi se kot moderna skulptura arhitekta Fürsta spogledovala z baročno ptujskogorsko baziliko ter se sčasoma zlila s pokrajino in življenjem ljudi. »Kerblerjeva tovarniška fotografija je neprecenljiv dokument o zgodovini tovarne od leta 1965 naprej, je tovarniška kronika v najbolj žlahtnem pomenu besede.« (dr. Marjeta Ciglenečki)

»Tovarna ni fotogenična,« je mislil Kerbler, ko pa so na fotografiji ljudje pri delu, se vse spremeni in nastane pripoved: gliničar v pravljičnem objemu snežnobelih oblog lužnih hlapov, ki pa so smrtonosni. Ujel je neštete trenutke trka in stapljanja starožitnosti okolja v dušah delavcev ter neobčutljivosti tehnoloških inovacij, s katerimi so delali. Ne ve se, ali bo tovarna preživela, preživele pa bodo Kerblerjeve fotografije!

Sponzorji dogodka