Koncert uglasbenih pesmi Rudolfa Maistra – Vojanova

MAISTROVE PESMI koncertni list, 14. junij 2024

Spored koncerta:

 

KVARTET KRT                                                

Vodja: Dominik Krt

POMLAD (Dominik Krt)

LJUBEZEN (Dominik Krt)

KAZEN (Emil Adamič, prir. Dominik Krt)

 

Komorni pevski zbor ŠUTNA

Zborovodja: Dušan Ješelnik

MOJE SONCE (Franc Podjed)

KAZEN (Emil Adamič, prir. Dušan Ješelnik)

DOMOV (Andrej Misson)

 

Moški pevski zbor SOLIDARNOST    

Zborovodja: Uroš Gorenc

ROŽMARIN (Anton Vračko)

KAZEN (Emil Adamič)

ZAVRŠKI FANTJE (Emil Adamič)

 

Mešani pevski zbor MAVRICA

Zborovodja: Primož Leskovec

ROŽMARIN (Anton Vračko, prir. Radovan Gobec)

NOČNA MEGLICA (Emil Adamič)

 

Ženski komorni zbor VOX ANNAE     

Zborovodja: Aleš Sedušak

ROŽMARIN  (Anton Vračko, prir. Radovan Gobec)

MOJE GOSLI ( Andrej Misson), krstna izvedba

 

Mešani pevski zbor CANTEMUS

Zborovodkinja: Uršula Jašovec

KAZEN (Emil Adamič)

ROŽMARIN (Andrej Misson)

ZAVRŠKI ŠKORCI (Emil Adamič)

PTIČJA ROMANCA (Uršula Jašovec)

 

Moški pevski zbor PSPD LIRA

Zborovodja:  dr. Andrej Misson

POGODBA (Vinko Krek)

SVETI MARTIN (Andrej Misson)

TI JUNAK SI NAŠ ZARES (Andrej Misson, besedilo Primož Krečič)

 

MePZ ODMEV

Zborovodkinja: Anica Smrtnik

POMLAD (Barbara Maurer)

POLNOČ (Franc Podjed)

ŠE ZADNJI ZVON (Aldo Kumar)

SCHERZANDO (Janez Močnik)

 

Ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra številne obeležitve teh jubilejev izpostavljajo zgodovinsko zaslužnega Slovenca kot pomembnega vojščaka, morda še malo kot pesnika. A bi si za svoj kulturni doprinos nedvomno zaslužil večji poudarek, saj so na njegovo poezijo nastala številna glasbena dela, ob njih pa tudi mnoga, ki so motivirana s pesnikom Maistrom in tista, ki so posvečena njegovemu spominu.

Slovenski pevski zbori že od obdobja med obema vojnama marljivo in z ljubeznijo prepevajo zborovske skladbe na Maistrova besedila. Tako je Emil Adamič (1877-1936) napisal ciklus skladb na njegova besedila, povezan v šopek Slovenske gorice (Zavrh nad Št. Rupertom, Septembrske laudate, Nočna meglica, Oktobrski mrak, Peča, Završki fantje in Završki škorci). Od teh je najbolj znana skladba Završki fantje za moški zbor. Uglasbil je še: Rožmarin, Sveti Martin, Kazen (Tam gori za našo vasjo …), Malgaj trka, Polnoč in Prazno srce. Emil Adamič se je namreč poznal z Rudolfom Maistrom in se z njim družil. Potem je tu Lavoslav Pahor (1883-1928), ki je uglasbil pesem Rožmarin, pa Josip Prohazska (1874-1956): Ljubezen, Pomlad); Gojmir Krek (1875-1942): Pogodba – samospev; Viktor Parma (1858–1924): Hej, fantje, kje ste; Fran Gerbič (1840-1917): Kazen, Pogodba; Ferdo Juvanec (1872-1941): Rožmarin. Vsi ti skladatelji so bili Maistrovi sodobniki in znanci. Drugi (od nekaterih že pokojnih do ustvarjalno navzočih sodobnikov) so na Maistrove pesmi uglasbili preko 120 skladb.

Naj jih vsaj naštejem: Blaž Arnič, Andraž Babšek, Darijan Božič, Oskar Dev, Maksimilijan Feguš, Radovan Gobec, Jani Golob, Ivan Grbec, Adolf Groebming, Uršula Jašovec, Jakob Jež, Vinko Krek, Ciril Krpač, Aldo Kumar, Lojze Lebič, Barbara Maurer, Pavel Mihelčič, Vasilij Mirk, Andrej Misson, Franc Podjed, Franc Premrl, Simon Skalar, Matija Tomc, Anton Vračko in Ciril Vremšak. Poleg zborov so bili na Maistrova besedila napisani tudi samospevi, šansoni (Jure Ivanušič) in popevke ter skladbe/koračnice, posvečene Rudolfu Maistru (Fran Es, Jakob Jež, Andrej Misson), celo simfonija (Darijan Božič). Ni nepomembno, da sodobni skladatelji še vedno komponirajo na Maistrova besedila, zato sedanje število blizu 150 tovrstnih skladb seveda ni dokončno.

Rudolf Maister sodi med popularnejše pesnike, ki se jih lotevajo skladatelji. Zato ni čudno, da so vse naštete skladbe in skladbe navedenih avtorjev doživele natise in seveda pogoste izvedbe, pa ne samo ob Maistrovih jubilejih, ampak na siceršnjih zborovskih koncertih, pa tudi v glasbenih sporedih različnih slovesnosti, zlasti domoljubno naglašenih prireditev. V okviru številnih slavnosti, zaznamujočih leto generala Rudolfa Maistra, z izborom uglasbenih pesemskih besedil spoštljiv poklon avtorju, svojemu zaslužnemu rojaku, izražajo tudi pevski zbori iz Kamnika, ponosnega Maistrovega rojstnega mesta.

Mitja Gobec

urednik zbirke uglasbenih pesmi Rudolfa Maistra Vojanova

»Kitica mojih«, Društvo general Maister Ptuj, 2018

 

Vezna beseda: Barbara Božič, Tone Ftičar

Vstop prost. Vljudno vabljeni.