Kultura doma – povezani na daljavo

Tudi v občini Ivančna Gorica velja, da je v obdobju epidemije koronavirusne bolezni COVID-19 javno življenje zastalo in se omejilo zgolj na najnujnejša opravila. Med drugimi so bila tudi številna naša društva primorana prekiniti izvajanje svojih programov. Naši kulturniki pa nam sporočajo, da je tudi v teh razmerah lahko kultura živa in nas lahko povezuje na daljavo.

Rubrika »Kultura doma-povezani na daljavo« nastaja v sodelovanju Občine Ivančna Gorica, JSKD OI Ivančna Gorica in ZKD občine Ivančna Gorica.

Maja Peterlin: Origami zgodba

Maja Peterlin je lutkarica, dramaturginja, režiserka in kostumografinja za otroške in odrasle lutkovne ter gledališke predstave. Delovala je v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, zdaj pa je samostojna kulturna delavka. Je soustanoviteljica KUD Žebelj iz Zagradca, kjer tvorno deluje znotraj zagraške kulture, ivanške občine ter v širšem slovenskem prostoru.

Beti Hočevar: Izdelava slamnate kokoši

Kako lahko v velikonočnih dneh obogatimo praznično vzdušje pri urejanju našega doma, nam je prikazala gospa Beti Hočevar, ki je izdelala slamnate kokoši. Beti je članica Ustvarjalnih polonic, ki delujejo pod okriljem Kulturnega društva Ambrus. Polonice s svojo ustvarjalnostjo navdušujejo mlado in staro.

Svetlana Jakimovska Rodić: Uporaba embalaže iz gospodinjstva za grafično odtiskovanje

Svetlana Jakimovska Rodić je likovna pedagoginja, akademska slikarka in magistra umetnosti. Intenzivno deluje na področju grafike ter ambientalnih postavitev. Njena zadnja razstava, kjer tematizira problematiko narave je z naslovom Narejeno v gozdu/Made in Forest trenutno na ogled v Celovcu, kjer razstavlja skupaj z Matejo Kavčič. Poučuje na OŠ Dobrepolje in vsa leta sodeluje z JSKD RS OI Ivančna Gorica.

Otroška dramska skupina Kulturnega društva Ambrus: mladinski film ČAK, NORI SO

Film govori o odnosu med mladostniki in vikendašem, ki jim postavlja svoja pravila. Scenarij in režija je filmski prvenec Saša Tratarja. Kamero sta prevzela Tomaž Šantl in Hanna Jüta Kozar, Tomaž Šantl se je podpisal tudi pod montažo. Odlično glasbo, ki je filmu vdihnila pristno domačnost je posodil lokalni glasbeni umetnik Boštjan Uršič, ki ga bolje poznamo pod umetniškim imenom Hanibal. Ogled filma bo možen med 10. in 15. junijem.

Matjaž Marinček: Umetnost haikujev

Avtor Matjaž Marinček vam v lastni glasbeni in video produkciji z avtorskimi haikuji, fotografijami in glasbo ponuja hitri tečaj za poglabljanje vašega odnosa z naravo in razmišljanje o njej. Naj bo to priložnost, da se ustavimo in zazremo izven sebe.

Slikanje z Nežo Erjavec

Tokrat svoje navdihe z nami deli Višnjanka Neža Erjavec. Slikanja se je naučila sama in se ga še vedno uči. Uživa v odkrivanju novih tehnik slikanja, v mešanju živih barvnih odtenkov in iskanju idej za nova dela. Najbolj jo razveseljuje slikanje narave. Njena posebnost, v kateri še posebej uživa, pa je stensko slikarstvo.

Za vas je pripravila dva posnetka. Slikanje rož je odlična sprostitev. Potrebujete samo papir, vodne barve in čopič. Z vodnimi barvami pa lahko naslikate tudi traktor ali katerikoli priljubljen motiv.

Jurčičeva pripoved v kamišibaju Nike Lampret 

Josip Jurčič je Pripovedko o beli kači napisal pri sedemnajstih letih. V tokratni rubriki »Kultura doma – povezani na daljavo« jo bo predstavila mlada pripovedovalka Nika Lampret s pomočjo kamišibaja. Kamišibaj je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Za čas, ko imamo omejeno gibanje, je to več kot odlično.

Če vam je kamišibaj všeč, se ga lotite tudi sami. Ustvarite svojo zgodbo, uporabite bujno domišljijo in svoje neskončne darove. Mogoče bo nastala zanimiva pripoved, ki jo lahko delite tudi z nami. Pa veliko zadovoljstva pri ustvarjanju.

Učimo se slikanja z Damijano Bijek

Damijana Bijek je diplomirana slikarka in predana ivanška kulturnica. V preteklem letu je začela v sodelovanju z JSKD RS OI Ivančna Gorica voditi Malo šolo risanja Ivančna Gorica in Grosuplje. Dolgoleten in dobro postavljen projekt za otroško populacijo je prevzela od mentorice Judite Rajnar.

Poleg dela z otroki, ki je njen profesionalen poklic (zaposlena je v Vrtcu Šentrupert), pa vsa ta leta izjemno občutljivo gradi svojo prepoznavnost na področju abstraktnega izraza v slikarstvu in z različnimi instalacijskimi posegi v prostor ter kiparskimi izrazi. Še najbolj prepoznavna je s svojimi krožnimi podobami, kjer neutrudno upodablja sonce, ki je vsak trenutek drugačno, čeprav se tega ne zavedamo. Njena umetniška občutljivost namreč v soncu vidi neskončno spreminjajočo se zvezdo vesolja.

Otroška gledališka skupina Kulturnega društva Stična Drzne in lepi: Boj na zelenjavnem vrtu

Na spodnji povezavi si lahko ogledate otroško predstavo Boj na zelenjavnem vrtu Gledališke skupine Kulturnega društva Stična DRZNE IN LEPI. Premierno je bila uprizorjena 17. maja 2019. Pod besedilo se je podpisala Vika Šuštar. Dolgoletnemu in izkušenemu članu igralske sekcije KD Stična Branku Strmoletu, je bila predstava režiserski prvenec. Otroško predstavo krasi obogatena kostumografija večkrat mednarodno priznane oblikovalke Pie Gorišek.

Pri ogledu predstave boste našli uporabne nasvete za vrtnarjenje in upamo, da jih boste lahko uporabili, ko boste obdelovali svoje gredice. Če jih še nimate, le razmislite o njih, saj je “korona čas” pripeljal mnoge nove izzive.

Zelenjava je zdrava, a le če jo ne napadajo črvi in ostali škodljivci! Brezskrbno sončenje in brezdelje se za zelenjavo konča, ko jo obiščejo vsiljivci, ki jo naravnost obožujejo. A zelenjava ima svoj načrt … Kakšen je, si lahko ogledate sami.

Jelka Rojec: Barve iz narave

Iz sive zime smo zaplavali v topel objem pomladi. Narava se je skozi zgodnjo pomlad že nekajkrat barvno preodela iz svetlih v temne zelene, iz belih v rožnate in ostale odtenke mavrične palete. Nobenega razloga ni, da bi bilo naše življenje črno – belo. To nam zagotavlja tudi profesorica likovne vzgoje, Jelka Rojec, ki je na polju kulture prepoznaven obraz v naši občini. Tokrat nas navdušuje za slikanje z naravnimi barvnimi pigmenti.

Ko vam zmanjka barv iz tubic in kozarčkov pa odprite svoje kuhinjske predale ali se sprehodite po vrtu. Našli boste veliko naravnih barvil, ki bodo ob ustvarjanju ponujala tudi morje vonjav. Zemlja ilovica, oglje, cimet, kava, kakav, paprika to je samo nekaj predlogov, ki ponujajo močne barvne pigmente. Ko jih pomešamo z vodo ali oljem, nas s kančkom navdiha odpeljejo v svet umetnosti. Ne verjamete? Oglejte si zgornji posnetek in pričarajte svoje barve iz narave.

VIDEO: Kultura doma – zaplešimo z Otroško folklorno skupino Vidovo

Tokrat velja povabilo, da z nami zaplešete. Otroška folklorna skupina Vidovo je s svojo mentorico Katarino Kotar za nas pripravila ljudski ples Požugana. Naučili se boste lahko korakov, na koncu pa se boste skupaj z njimi zavrteli. Če se boste pri tem vsaj malo zadihali, boste začutili tudi koristi, ki jih ima ples za zdravje. V Otroški folklorni skupini Vidovo se tega lotijo skozi igro.

Otroška folklorna skupina VIDOVO deluje že vse od leta 1993. Skupino vodi Katarina Kotar ob pomoči Neje Kristan in Ane Adamlje. Vsa leta otroška folklorna skupina sodeluje na občinskih revijah folklornih skupin. Od leta 2001 je skupina redna udeleženka regijskih revij otroških folklornih skupin, na katerih je prejela tako bronasta kot srebrna odličja. V letu 2018 pa se je uvrstila med 10 najboljših otroških folklornih skupin ter prejela zlato priznanje za državni nivo. V letu 2019 je za dolgoletno aktivno delovanje in izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenskega ljudskega izročila prejela Jurčičevo plaketo skupini, ki jo podeljuje ZKD občine Ivančna Gorica.

Kultura doma – Svet pravljic v KUD Janez Cigler Višnja Gora

Še en dokaz, da kulturno utripanje lahko zaživi tudi na daljavo, je dejavnost članov Kulturnega društva Janez Cigler, ki dvakrat tedensko polepšajo večere našim najmlajšim. Slovenske ljudske so še vedno zakon, zato vam tokrat mlada pripovedovalka Tajda Bašar predstavlja pravljico O pastirčku in debeli uši.

V KUD Janez Cigler vabijo otroke in njihove starše na skupno prebiranje pravljic. Vsak ponedeljek in sredo ob 19. uri se zberejo v Facebook skupini KUD Janez Cigler in v živo prebirajo različne pravljice. Če branje slučajno zamudite, nič ne skrbite – v skupini, ki je javno dostopna, si lahko ogledate vse posnetke tudi za nazaj.

Svoj domači bralni kotiček z vami deli družina Bašar. Pravljice prebira Špela Bašar, zadnje čase pa je vlogo pravljičarke prevzela osemletna Tajda, ki je prav skozi to dejavnost odkrila, kako zelo rada ima branje. Naj nam bo vsem zgled, tako otrokom kakor odraslim.

Vabljeni, da skupaj s Tajdo spoznate slovensko ljudsko pravljico O pastirčku in debeli uši.

Kultura doma – Kako narišemo strip

Tokrat se v naši rubriki »Kultura doma – povezani na daljavo« predstavlja ilustrator in animator Dejan Kralj. Najraje ustvarja digitalne ilustracije. Navdušil nas bo s svojo animacijo Kako narišemo strip.

Dejan Kralj je sodoben in prodoren vizualni ustvarjalec iz Šentvida pri Stični. Deluje virtualno na spletu in je vpet v različne aktualne umetniške tokove. V vseh izrazih in tehnikah, ki jih uporablja za realizacije svojih idej in konceptov, je inovativen, prepričljiv, humoren in iskriv. Njegova dela so komentarji na konkretna dogajanja v družbi, inteligentni uvidi v strukturo današnjega sveta in oddaljen pogled na globalne in lokalne vsebine, ki so del današnje realnosti.

Dejan riše od kar pomni. S tem se kot pravi, najlažje izraža. Proces ustvarjanja zanj nikoli ni dolgočasen, saj se majhne »napake« na koncu izkažejo za najboljše poteze. Sam meni, da je najbolj pomembno, da si ustvarjalen in da delaš tisto, kar se ti zdi prav. Drugače hitro postaneš posnemovalec in delo ne prinaša užitka ne tebi, ne ostalim.
»Dejan Kralj. Po izobrazbi profesor likovne umetnosti, po poklicu ilustrator, animator in grafični oblikovalec, po duši pa astronavt.«

Kultura doma – Sproščeno pevsko telo s Polono Kopač Trontelj

Tokrat v naši spletni rubriki »Kultura doma – povezani na daljavo« vabimo k ogledu vse ljubitelje petja. V videu Sproščeno pevsko telo bomo z mezzosopranistko Polono Kopač Trontelj raziskovali, kako priti do udobja, ko posredujemo občinstvu svoj lepi glas.

Tokratnega videa se boste zlasti razveselili člani pevskih zborov. Našli boste tudi uporabne nasvete kako odpraviti nekatere težave, kakšna je pravilna drža telesa in kako pravilno sedimo na vajah. Izvedeli boste, kaj je vokalna masaža in se naučili preprostih dihalnih vaj.

Mezzosopranistka Polona Kopač Trontelj je z odliko diplomirala v razredu doc. Matjaža Robavsa. Sodelovala je z več znanimi zbori (Slovenski komorni zbor, Operni zbor SNG Ljubljana) in bila večletna članica Komornega zbora RTV Slovenija. Kot solistka je večkrat nastopila z orkestrom Slovenske filharmonije, Komornim orkestrom RTV Slovenija, Komornim orkestrom AG Ljubljana, Vokalno akademijo Ljubljana (opera Dido in Enej) ter Slovenskim komornim gledališčem (Težave na Tahitiju, Rdeča kapica).

Izpopolnjuje se tako doma kot v tujini. Kot profesorica petja poučuje mlade nadobudneže v Glasbeni šoli Grosuplje. Vodi mladinski zbor Glasbene šole Grosuplje, od leta 2019 pa tudi Moški pevski zbor Šmarje – Sap.

Kultura doma – Čriček v daljavi je pesem zapel

V tihem večeru lahko srečneži prisluhnemo pesmi čričkov, ki godejo po svoje, brez meja in naravnost predano. Njihovo pesem je zaslišala tudi Gabrijela Cedilnik in začutila navdih za otroške pesmi, ki jih je objavila v knjigi Čriček v daljavi je pesem zapel. Knjiga je v letu 2019 izšla v založništvu JSKD OI Ivančna Gorica.

Avtorica je v naši občini poznana tudi kot zborovodkinja Ženskega pevskega zbora Harmonija. Prav njeno glasbeno znanje je pripomoglo k ritmični izvedbi pesmi, ki so bile prvotno namenjene njenim vnukom.

Na posnetku lahko prisluhnete poeziji v interpretaciji avtorice. Njene pesmi so igrive, nagajive in radožive. Barvitost in tenkočutnost ustvarjajo tudi ilustracije Karmine Zadnik, ki je željo po slikanju uresničila na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Grosuplje.