Ljubezen in skopost, Letni koncert APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani že več desetletij predstavlja enega glavnih rednih zborovskih dogodkov v Ljubljani in Sloveniji. Zbor se bo letos predstavil z izborom skladb francoskih in domačih skladateljev, osrednje mesto med njimi pa zaseda odlomek odrske stvaritve Fauvel ’86, skladatelja Lojzeta Lebiča. Obširno delo je nastalo ravno za APZ Tone Tomšič ob njegovi 60 letnici pred 30 leti. Izhodišče zanj je bil srednjeveški roman Fauvel, ki satirično obravnava tematike povzpetništva na takratnem francoskem dvoru. Stavka Ljubezen in Skopost tvorita srčiko tematske zasnove koncerta, dopolnjuje pa jo na novo naročeno delo mlade slovenske skladateljice Nane Forte in dela Guillauma de Machauta.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje od oktobra 2015 pa zbor vodi Jerica Gregorc Bukovec.
APZ se že od svojega nastanka uvršča med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih slogovnih obdobij, posebno pozornost pa zbor posveča sodobni zborovski literaturi.
Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na številnih festivalih in tekmovanjih doma ter v tujini. Za dosežke in zasluge na državni ravni je APZ Tone Tomšič leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije. Leta 2000 plaketo glavnega mesta Ljubljana in leta 2003 zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.