Mednarodni muzejski dan v Muzeju pošte in telekomunikacij

RENKO-19

Mednarodno muzejsko združenje ICOM  že od leta 1977 organizira Mednarodni muzejski dan z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se na Mednarodni muzejski dan, ki poteka 18. 5., združijo muzeji iz celega sveta in na stežaj odprejo vrata obiskovalcem. Vabimo vas, da Mednarodni muzejski dan preživite v naši družbi.

V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu smo za vas pripravili:

  • ob 15.00  voden ogled muzejskih zbirk
    Predstavili vam bomo muzejsko pot Dotakni se!, razstavo (Tele)komunikacije nekoč, danes, jutri!, stalni zbirki Zgodovina pošte in Zgodovina telekomunikacij, Krajevni muzej in zgodovino Polhograjske graščine.
  • ob 18.00 odprtje razstave »ZGODBE IZ POŠTNE TORBE, Zgodovina poštne službe na Polhograjskem«
    Vabimo vas na odprtje razstave, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim krožkom OŠ Polhov Gradec.
    Na pobudo Muzeja pošte in telekomunikacij v šolskem letu 2016/17 skupaj z učenci Zgodovinskega krožka na osnovni šoli Polhov Gradec raziskujemo poštno zgodovino na Polhograjskem. Pod mentorstvom kustosinje Muzeja pošte in telekomunikacij Ajde Kozjek in učitelja zgodovine in geografije Simona Purgerja so učenci pripravili vprašanja in posneli intervjuje z nekdanjimi poštnimi uslužbenci ter krajani o njihovih spominih na poštno dejavnost.  Pri raziskovanju smo odkrili številne  skrivnosti iz preteklosti. Še posebej dragoceno je bilo medgeneracijsko sodelovanje učencev 6., 7. in 8. razreda ter starejših krajanov, ki so z njimi delili svoje spomine. Na razstavi bomo s pomočjo starih razglednic, dokumentov in drugega gradiva, ki so nam ga za potrebe razstave posodili krajani, predstavili zgodovino prvih poštnih uradov v Polhovem Gradcu, Črnem Vrhu, Šentjoštu in Dobrovi pri Ljubljani.
    Da bi temo in pripravljanje razstave čim bolj približali mladim raziskovalcem, so učenci za razstavo pripravili posebno poštno igro, s katero skozi slike in hudomušne naloge spoznavajo svoje kraje in zgodovino poštne dejavnosti. Učenci so tako soustvarjali razstavo in se za nekaj časa spremenili v male kustose.  Razstava bo na ogled do 5. 11. 2017.

Na ta dan bo vstop v muzej za posameznike in družine prost.

Odpiralni čas Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu:
torek-petek: 10.00–17.00 (zadnji vstop ob 16.00)
nedelja in prazniki: 10.00-17.00 (zadnji vstop ob 16.00)

Več informacij:
Muzej pošte in telekomunikacij
Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec
T: 01 364 00 83
E: muzejpt@tms.si