NAJ SE VIDI! OLGICA USTVARJA

dsc_0085a

Z nekaj kamenčki iz bogatega kulturnega mozaika se vam bodo, 17.5.2016, pred Mestnim gledališčem Ptuj, predstavili mladi ustvarjalci OŠ Olge Meglič Ptuj. Ogledate si lahko razstavo lutk in lutkovno predstavo Pepelka, pevci šolskih pevskih zborov vam bodo s pesmijo ogreli srce, mladi pesniki pa vam bodo predstavili pesmi iz pesniške zbirke Prvi koraki.

Lutkovna skupina Sončki o svojem delu pravi tako: “V šolski lutkovni skupini smo ustvarjalni, kreativni, polni domišljije. Pri delu se zabavamo in uživamo, ker naše lutke zmorejo vse. Delo z lutkami je izjemno zahtevno in je za nas velik izziv. Skozi naše predstave vas popeljemo v pravljični svet. Na dogodku bomo z razstavo predstavili lutke, ki so nastajale v preteklih letih in s katerimi smo na lutkovnem področju želi uspehe in prejeli številna priznanja.” Mentorica je Simona Jakomini.

Na šoli delujejo trije pevski zbori: cici, otroški in mladinski. Prirejajo koncerte v šoli, sodelujejo na vseh šolskih prireditvah, z nastopi se udeležujejo tudi prireditev lokalno in širše. Vsako leto  se udeležijo še revije otroških in mladinskih pevskih zborov, ki jo organizira JSKD. Šolske pevske zbore vodi Marija Feguš Friedl.

S pesniško zbirko Prvi koraki se ponašamo že več kot 25 let. Vsako leto v izdani zbirki objavimo številne likovne izdelke in pesmi mladih likovnikov in pesnikov naše šole. Glavna mentorica likovnih del je likovna pedagoginja Lea Kralj, ki skupaj z ostalimi mentoricami poskrbi za bogato ilustrativno plat pesniške zbirke. Tudi mentorjev, ki spodbujajo nastajanje pesmi je več, na dogodek pa učence pripravlja Renata Debeljak, ki je hkrati tudi urednica zbirke.

Sicer se na osnovni šoli Olge Meglič Ptuj dogaja še veliko dogodkov, ki jih organiziramo za naše učence, pa tudi za starše ter za lokalno in širšo družbeno skupnost, na šoli ali tudi izven nje. Večino dogodkov in projektov objavljamo v lokalnih medijih (PeTV, SIP TV, Pop TV, Štajerski tednik, Ptujčan, Večer…). Prav vse pa lahko najdete tudi na naši spletni strani www.olgica.si.
Veliko je odličnih in raznovrstnih dosežkov na vseh področjih kulturnega ustvarjanja, od znanja, umetnosti in kulturnega udejstvovanja, medgeneracijskega povezovanja, mednarodnega sodelovanja, sodelovanja na likovnih in literarnih natečajih, projektnega dela.
Med drugim smo aktivno sodelovali v projektu EPK in inovacijskem projektu bralne pismenosti v okviru Zavoda za šolstvo RS.
Z dogodki se aktivno vključujemo v teden kulturne dediščine. Ne nazadnje, že vrsto let vsako leto objavimo pesniško zbirko Prvi koraki, v kateri so zbrane pesmi naših mladih ustvarjalcev. Izpod njihovih peres nastajajo tudi čudovite pravljice, ki jih že nekaj let zapored izdajamo v spletni knjigi Moja pravljica. Ponosni smo tudi na šolsko glasilo Olgica in mi, ki redno izide dvakrat na leto. V šoli delujejo številne kulturne skupine: gledališka, lutkovna, folklorna, godalna in pevske zasedbe. Učenci se ukvarjajo še s fotografijo, videom, šolskim novinarstvom, preizkušajo se v delu knjižničarja. Vsako leto z izvirnim pustnim likom sodelujemo na ptujskem karnevalu, prirejamo številne likovne razstave v šoli in izven nje. Kulturno sodelujemo s pobratenima šolama iz hrvaške Koprivnice in iz Porabja. Smo tudi nosilci naziva Kulturna šola.