ODPRTI ATELJE: Atelje Alenka Sottler

Alenka Sottler 1

Alenka Sottler je bila rojena leta 1958 v Ljubljani. Študij slikarstva je končala leta 1981 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je dve leti pozneje opravila podiplomski študij slikarstva. V letih po študiju je ilustrirala več kot 50 knjig in se predstavila na številnih samostojnih ter selekcioniranih razstavah. Posvečala se je interpretiranju modernih pravljic Oskarja Wilda, Svetlane Makarovič, Bine Štampe Žmavc, Marka Kravosa in Milana Petka, kot tudi klasičnih. Med njimi je ilustrirala je Svetovne pravljice in Grimmovo Pepelko. Prav v črno-belih interpretacijah Svetovnih pravljic je dosegla svoj vrh, kateremu so sledila tudi mednarodna priznanja za področju knjižne ilustracije in končno Zlato jabolko na svetovnem bienalu otroške ilustracije v Bratislavi BIB 2007 za ilustratorsko interpretacijo Grimmove pravljice Pepelka. Sledila je nominacija za nagrado »Astrid Lindgren Memorial Award» – ALMA 2010 za ilustracijo, ki jo podeljuje Švedski umetnostni konzilij. Istega leta je na 3. bienalu hrvaške ilustracije v Zagrebu prejela Veliko nagrado bienala. Temu visokemu priznanju je leta 2011 sledila velika samostojna razstava v Galeriji Klovićevi dvori v Zagrebu. Leta 2013 je za cikel ilustracij za odrasle »Dobro jutro«, predstavljen na dveh samostojnih razstavah v galerijah Kibla in Alkatraz, prejela nagrado Prešernovega sklada.
Leta 2014 je bila nominirana za najvišje svetovno priznanje na področju otroške ilustracije in književnosti, Andersenovo nagrado.
Leta 2016 pa je za knjižno ilustracijo Evridike prejela tudi eno najprestižnejših nagrad za ilustracije na svetu, zlato medaljo Ameriškega združenja ilustratorjev v New Yorku.

Največ se posveča ilustriranju poezije za odrasle, grafiki in delu na papirju.
Več o njenem življenju in delu si lahko ogledate na:
http://www.alenkasottler.com/

business

pet 19. 5. od 15.00 do 19.00
sob 20. 5. od 15.00 do 19.00
ned 21. 5 od 15.00 do 19.00