ODPRTI ATELJEJI – Vesna Benedetič

Zavod za mreženje umetnosti Ramatou ima ime po rdečem vrabčku, ki v Senegalu prinaša srečo. Nahaja se v Škrbini, lepi vasici blizu Komna, v Sloveniji, je pa razpet med Slovenijo in svetom … saj umetnost, prav kot naš mali rdeči ramatou, zmore leteti zelo visoko!

Ustanoviteljica zavoda, katerega namen je promocija in širitev umetnosti, je zamejska umetnica Vesna Benedetič, ki se je rodila v Gorici, živela v Trstu, zdaj pa živi in ustvarja v Škrbini. V obnovljenem nekdanjem seniku, ima umetnica svoj atelier in galerijo, kjer se, poleg razstavne dejavnosti, dogaja še marsikaj, saj je ponudba zavoda kar pestra!

Ponuja in izvaja različne umetniške storitve: od slikarstva in ilustracije do grafičnega oblikovanja in pripravo za tisk, organizacijo dogodkov, vodenje tečajev in likovnih delavnic.

Ramatou je pobudnik in glavni organizator mednarodnega festivala umetnosti Teranga (v senegalskem jeziku pomeni gostoljubnost).

Kot ilustratorka in grafična oblikovalka je sodelovala z italijanskimi ustanovami in društvi pri različnih projektih, namenjenih tako odraslim kot otrokom. Dve desetletji je redno sodelovala z otroško revijo Galeb, občasno sodeluje tudi z drugimi italijanskimi revijami.

Ilustrira naslovnice in knjige, leta 2013 je pri italijanskem založniku Gribaudo/Feltrinelli ilustrirala Le favole degli animali (Pravljice o živalih), ki je pravkar izsla v novi izdaji.

Vodi likovne delavnice za otroke in mlade, intenzivne tečaje za odrasle o uporabi barve za dobro počutje, tečaje akvarela in drugih slikarskih tehnik.

Je sodelovala na številnih vsedržavnih italijanskih in mednarodnih razstavah in je postavila osemindvajset samostojnih razstav. Njena dela so bila večkrat izbrana za kataloge, plakate in vabila. V Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (Erjavčeva 15, Ljubljana) je do 20. maja na ogled njena razstava MOČ KNJIGE.