OTVORITEV RAZSTAVE: ROG IZOBILJA 20 let kiparskih delavnic v kamnu

scan0003za na splet

Pregledna razstava ob 20. obletnici kiparske delavnice v kamnu, ki pod mentorskim vodstvom akademske kiparke Alenke Vidrgar vsako leto potekajo v kamnolomu Lesno Brdo.

Otvoritveni koncert na kamnite inštrumente in zveneče skulpture – ZVEN KAMNA, KI TE PREVZAME bosta izvedla tolkalca Matevž Bajde in Franci Krevh.

Rog izobilja (cornu copiae) smo poimenovali skupino kamnitih skulptur, ki se vsebinsko in oblikovno neposredno navezujejo na rastlinski in živalski svet. V prastarem verovanju sta v rogu koze in bika skrita moč in plodnost. Rog, napolnjen z raznovrstnimi plodovi in okrašen s cvetjem, je na podlagi antične mitologije postal simbol sreče, sloge, plodovitosti in gostoljubja.

 

 

Izhodišče za klesanje so majhne oblike iz narave (semena, koščice, plodovi, polži, školjke…). Pri prenašanju povečane naravne oblike v kamen ni dovolj samo opazovanje modela. Študij zahteva razumevanje, kako se je model izoblikoval v naravi. Šele poznavanje logike rasti naravne oblike omogoči ustvarjalcu novo gradnjo v kiparskem materialu.

Poudarek je na kiparskem pristopu, pridobivanje kamnoseških veščin je le nujen pogoj za oblikovanje.

Razstava je del Tedna ljubiteljske kulture, ki bo potekal med 12. in 21. majem 2017. Gre za vseslovensko akcijo, namenjeno promociji in dostopnosti ljubiteljske kulture. Tokrat bo v središču dogajanja likovna dejavnost – njena množičnost, domiselnost in kakovost.

Razstava bo na ogled do 11. 6. 2017.

logotip