Razstava: Art Zagon, junij 2022 – Suzana Uršič

Cilj projekta Art Zagon je medobčinska predstavitev umetniških del primorskih avtorjev širši publiki in povabilo gledalcem, da si dela ogledajo na petih lokacijah v treh krajih: Novi Gorici, Šempetru pri Gorici in preko meje, v Gorici. Pod sloganom “Sodelujmo čezmejno!” želi projekt z umetnostjo povezati tri mejne občine. V sklopu projekta so bila marca 2022 predstaviljena dela Bogdana Sobana, aprila Đuli Jenček, maja Sabine Kumar, junija pa bodo predstavljena dela Suzane Uršič.

Suzana Uršič iz Šempetra pri Gorici, rojena leta 1977, se je s fotografijo prvič soočila v otroških letih. Navdušil je je oče Alojz, ki ji je predstavil svet fotografije. Še posebej je bila očarana, ko sta v fotografski temnici skupaj razvila prvo fotografijo. Pod svetlobo rdeče luči sta potopila prazen list papirja v razvijalno kemikalijo, na katerem se je, nekaj sekund kasneje, magično narisala podoba. To je bil trenutek, ki je zaznamoval njeno življenje, vedela je, da bo postala fotografinja.
Od takrat naprej se se je začela aktivno izobraževati v tej smeri; raziskovala je fotografske tehnike, preučevala je razne načine razvijanja fotografij, ukvarjala se je z retuširanjem in fotomontažo ter vsem kar sodi zraven.
V sodelovanju s Klubom Zagon je bila leta 2019 med ustanovitelji fotografske skupine Photo action, kjer se je soočila z novimi izzivi. S skupino redno razstavlja, tako na medmrežju kot na raznih razstaviščih.

Vabljeni k ogledu Suzaninih fotografij v sklopu projekta Photo action.

Mesečne razstave projekta Art Zagon so na ogled v prostorih SNG Nova Gorica, Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica in njene podružnice Krajevne knjižnice Šempeter, na Ljudski univerzi Nova Gorica ter v Knjižnici Damirja Feigla v Gorici (It.).
Projekt poteka v soorganizaciji KUD Goriške palete iz Nove Gorice in Kluba Zagon iz Šempetra pri Gorici.

 

(na fotografiji eno izmed petih prizoirišč projekta Art Zagon, novogoriška knjižnica) Foto: David Verlič