Regijsko tematsko predavanje Oblo in oglato

Predavanje in delavnica sta namenjeni kot pomoč za lažje in kvalitetnejše ustvarjanje na razpisano temo 7. tematske državne razstave 2020. V Novem mestu za regijo Dolenjska, Bela krajina in Posavje pripravljamo tematsko predavanje in delavnico, ki bosta dodatno osvetlili razpisano temo.

Izbrana tema ustvarjalcem nudi izziv, ki lahko razširi likovno in miselno obzorje in jih spodbudi k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih ustvarjalnega izražanja.

Pod strokovnim vodstvom akademskega slikarja Janeza Zalaznika se bodo udeleženci v prvem delu na predavanju seznanili z likovno teorijo kontrasta med oblimi in oglatimi oblikami, nato pa s pomočjo primerov iz zgodovine umetnosti še z različnimi možnostmi njegove uporabe v likovnih delih. Sledil bo razgovor ob morebitnih vprašanjih. V drugem delu bodo udeleženci pod vodstvom mentorja individualno raziskovali in preizkušali raznolike pristope.

KJE:

atelje JSKD (v stavbi KC Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto)

TERMINA IZVEDBE:

Predavanje in delavnica bosta potekali v:

– petek, 24. maja 2019, od 16.30 do 19.00 (predavanje),

– soboto, 25. maja 2019, od 9.00 do 12.00 (delavnica).

KOMU JE NAMENJENO:

Predavanje in delavnica sta namenjena predvsem tistim likovnim ustvarjalcem, ki se bodo s svojimi deli prijavili na likovni razpis Oblo in oglato. Dobrodošli tudi slikarji, kiparji in drugi ustvarjalci, ki želijo spoznati in raziskati različne izrazne možnosti v okviru izbrane teme.

 PREDAVATELJ in MENTOR:

JANEZ ZALAZNIK, akademski slikar

PROGRAM:

  1. PREDAVANJE

V prvem delu predavanja se bodo udeležence seznanili z likovno teorijo kontrasta med oblimi in oglatimi oblikami, nato pa preko primerov iz zgodovine umetnosti še z različnimi možnostmi njegove uporabe v likovnih delih. Predavatelj bo predstavil tudi obsežen priročnik, ki je izšel ob razpisu in ga bo možno na predavanju kupiti ali naročiti. Sledil bo razgovor ob morebitnih vprašanjih.

  1. DELAVNICA

Cilj delavnice NI oblikovanje končnih izdelkov za razstavo. Udeležba na izobraževanju je dobrodošla, vendar ni pogoj za prijavo na razpis za razstavo.

Delavnico bodo sestavljale različne vaje pri katerih bodo udeleženci potrebovali trše papirje (250gr +) za risanje (šeleshamer, risalni listi,…) A3 formata ter svinčnike, radirko, šestilo, ravnilo, nekaj osnovnih akrilnih barv, čopiče, posode za vodo, krpice in paleto. Kiparji naj prinesejo žico, karton, olfa nož, klešče, lepilo, po želji tudi najdene predmete poudarjeno oblih in/ali oglatih oblik. Delavnica bo predvidoma trajala 3 šolske ure, vendar je to odvisno tudi od števila udeležencev in obsega vaj.

Delavnica je namenjena predvsem spoznavanju različnih izraznih možnosti in NE oblikovanju končnih izdelkov.

Nekaj materiala bo na razpolago tudi v ateljeju JSKD (akrilne barve, olfa noži, šeleshamer, risalni listi, palete, posode za vodo, ravnila, svinčniki, radirke).

O MENTORJU:

Akademski slikar JANEZ ZALAZNIK je leta 1987 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo. Od tega leta deluje kot samostojni kulturni delavec na področjih slikarstva, fotografije, grafičnega oblikovanja (preko sto knjižnih oprem za založbe: Cankarjeva založba, Aleph, Emonica, FF in razne neodvisne založbe; oblikovanje revij Lucas in Likovne besede; logotipi kulturnih društev in organizacij), likovne publicistike (Mladina, Razgledi, Ampak) in pedagogike. Od leta 2006 je pri JSKD izdal sedem likovnih priročnikov Dobre, umazane, prave – barva in struktura v slikarstvu od gotike do današnjih dni, 2006, Bilo je nekoč v XX. stoletju –  iz oči v oči z modernim slikarstvom, 2007, Kako je umetnost izgubila nedolžnost –  kolaž, asemblaž in fotomontaža v umetnosti XX. stoletja, 2009, Tekst in podoba –  zgoščena zgodovina nekega razmerja, 2011, Parafraza, palimpsest, citat in prisvojitev –  štirje jezdeci moderne umetnosti, 2013, Kvadrat in krog, kocka in krogla, 2015, Oblo in oglato, ter o tem, kako ju je posvojil kubizem, 2019.

 KOTIZACIJA:

Kotizacija za udeležbo na predavanju in delavnici je 20 € (DDV  je vključen v ceno). Račun za kotizacijo bomo po prejemu prijavnice poslali na naslov plačnika, ki je naveden na prijavnici.

 ROK PRIJAVE:

Petek, 17. maj 2019.

E-PRIJAVA:

za udeležbo na predavanju/delavnici izpolnite elektronsko prijavnico, ki jo najdete na povezavi: https://forms.gle/CiFayzuGRrTCGXW86

 

INFORMACIJE:

Za dodatne informacije nas pokličite ali nam pišite:  07 393 0 380/82, oi.novo.mesto@jskd.si.

 

REGIJSKA TEMATSKA RAZSTAVA

Organizatorica letošnje tematske regijske razstave OBLO IN OGLATO za območje Dolenjske, Bele krajine in Posavja je JSKD OI Črnomelj. Odprtje razstave bo 3. oktobra 2019 v Črnomlju.

Rok prijave je 20. avgust 2019.

Razpis za regijsko tematsko razstavo in prijavnico najdete na spletni povezavi: http://www.jskd.si/likovna-dejavnost/prireditve/oblo_oglato_19/razpis_oblo_oglato_19.htm

Seznanjamo vas tudi, da je ob razpisu izšel tudi obsežen priročnik na izbrano temo: Janez Zalaznik: Oblo in oglato. Dostopen je v spletni knjigarni JSKD na povezavi: http://www.jskd.si/knjigarna/oblo-in-oglato.html