Slikarska razstava Branka Čušina “ART PROPOLIS”

AtaBranko+Janša2

Dr. Cene Avguštin je o razstavi ART PROPOLIS, ki jo je imel Branko Čušin na APIMONDII, svetovnem čebelarskem kongresu 2003 v Ljubljani, kjer je bil za svoje delo nagrajen z bronasto medaljo, zapisal:

»BRANKO ČUŠIN ni samo slikar, je obenem proučevalec različnih tehnik slikanja, med katere sodijo nekateri doslej morda nikoli ali zelo redko uporabljeni materiali. Za oko prijetna rjavkasta barva propolisa je Branka Čušina vzpodbudila, da je na poseben način pripravljeno raztopino propolisa uporabil kot slikarsko barvo. Z drobnim čopičem je smolnato maso prenašal na les, ki se je izkazal kot najprimernejša podlaga za propolisovo barvo. Poleg številnih del, poslikanih pretežno s čebelarsko tematiko, se je slikar s portreti na velikih lesenih pladnjih oddolžil spominu znanih čebelarjev in zaslužnih oseb za čebelarstvo, spomnil se je tudi tistih, ki so v pesmih ali povestih in zgodovinskih spisih omenjali čebele. Na malih lesenih deščicah, ki so po meri in obliki podobne končnicam panjev kranjičev, je upodobil vrsto starih in novih motivov, ki po vsebini spominjajo na nekdanjo končnično slikarstvo ali pa na različne načine prikazujejo čebelarsko tvarino. Zanimiva je npr. upodobitev članov najstarejšega čebelarskega društva na Slovenskem na Rodinah, 4. aprila 1781, komaj šest let po Janševi smrti. Ne manjka tudi različnih motivov, ki se nanašajo na zgodovino ali na knjižno ustvarjanje Slovencev.«

Razstavo ART PROPOLIS Branka Čušina, bomo predstavili v Farnem kulturnem društvu na Koroški Beli v sklopu prireditev združenih v počastitev 20. maja, svetovnega dneva čebel, ki so ga razglasili Združeni narodi prav na pobudo prizadevnih slovenskih čebelarjev.

Andrej Palovšnik