URBAN Jubilejni koncert

Predstavitev Vokalne skupine Urban

 

Vokalna skupina Urban se ponaša z že častitljivo starostjo, saj letnica nastanka skupine sega v leto 1980. Takratnih 9 ustanovnih članov se je odločilo postopno prenehati peti v akademskem pevskem zboru in ustanoviti moško zasedbo, kjer bi lahko še naprej zadovoljevali željo do ubranega petja in druženja. Ker so se pevci v tistem času družili v vinotočih v bližini Maribora, na hribu Urban, so po njem povzeli ime zasedbe.

Z leti se je vokalna skupina širila, tako številčno, kot tudi po postavi. Barve zbora so z leti prešle od mladostno temnih do jesensko sivih odtenkov, z redkimi barvnimi prameni. Kljub temu pa zbor ohranja svojo mladost in svežino, saj na paleto pevskega izbora vsako leto postavi kolorit novih pesmi. Tudi duhovno zbor ostaja mlad, nekdo bi rekel, da z dneva v dan celo bolj otročji.

V zboru poje 21 pevcev različnih starosti. Nekaj je še ustanovnih članov, ostali pa so večinoma prišli iz študentskega akademskega zbora. Večina dosedanjih umetniških vodij so prav tako bili člani akademskega zbora. Sedanji umetniški vodja g. Bojan Gorič sodeluje z zborom skupaj že več kot 10 let. Zbor je dolga leta pel pod okriljem Kulturno umetniškega društva Študent kot veteranska skupina. Od 29.5.2014 zbor deluje v okviru samostojnega KUD Urban.

Repertoar skupine obsega narodne pesmi v različnih priredbah, pivske, domoljubne, ljubezenske in umetne pesmi. Pri tem se zbor ne omejuje le na slovenske pesmi, ampak zaradi gostovanj ali le iz osebnega nagiba posežemo tudi po pesmih drugih narodov. Del programa je zbran na treh zgoščenkah. Zbor se redno udeležuje območnih revij pevskih zborov, letno izvede celovečerni koncert in krajšo turnejo.

Poleg nastopov in koncertov doma smo se s pesmijo predstavili tudi v Kazahstanu, Kirgiziji, ZDA, Kanadi, Nemčiji, Češki, Slovaški, Nemčiji, Avstriji, Italiji in Hrvaški.

Pesem ostaja vodilo druženja Vokalne skupine Urban. Posebej smo hvaležni našim oboževalcem, ki nas spremljajo že vsa ta leta, nas bodrijo, podpirajo in nam dajejo dodatno energijo. Tako z vsakim letom z novim zagonom pričnemo pevsko sezono in se trudimo, da poslušalcev ne bi razočarali z našim železnim repertoarjem, kakor tudi z novitetami. Prav tako pa smo veseli druženja ob naših srečanjih, ko poleg pevskih akordov dodamo še kakšno gastronomsko ali enološko noto.