V OBJEMU ZVOKA IN SLIKE, regijska razstava mladih likovnikov

0W_TPŠ_Oblaki

V tednu ljubiteljske kulture, 15. maja 2018, ob 18. uri, bo v Galeriji hiša sonca na Notranjski 14, logaška izpostava JSKD odprla razstavo mladih likovnikov iz osrednje Slovenije. Na razstavi posvečeni Evropskemu letu kulturne dediščine, bodo na ogled izbrana dela otrok od prvega do devetega razreda osnovne šole, ki so sodelovali na natečaju Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – koordinacije Osrednja Slovenija in 3. programa Radia Slovenija – ARS (Uredništvo igranega programa).

Razpis sta oba soorganizatorja ponudila otrokom v osrednji Sloveniji z namenom, da se poveže zvočno in likovno umetniško izražanje ter obogati in razširi prostor otroške in najstniške ustvarjalnosti. S poslušanjem radijskih iger otroci razvijajo slušno senzibilnost in bogatijo svoj notranji čustveno doživljajski svet. Skozi likovno interpretacijo slišanega pa širijo svoje predstavne zmožnosti in domišljijo, razvijajo sposobnosti izvirnega, samosvojega likovnega izražanja in raziskujejo zakonitosti likovnega jezika.

Mladi so, glede na svojo starost, ustvarjali na teme treh radijskih iger, dostopnih na  Otroškem portalu RTV Slovenija.

Najmlajšim iz prve tirade je domišljijo spodbujala radijska igra Zakaj ima fižolček bel trebušček. Duhovita ljudska pravljica iz nadiške doline pripoveduje o treh čisto majhnih, a pogumnih junakih, ki živijo na kmečkem ognjišču klepetave gospodinje – o fižolčku, ogenjčku in slamici. Mali nadobudneži se nekega dne odločijo, da zapustijo znano in varno okolje, v katerem se začenjajo dolgočasiti in se odpravijo v širni svet, mnogim neznanim in razburljivim dogodivščinam naproti …

Ob radijskih igrah Na čistem in Brez, pa so lahko iskali navdihe najstniki iz druge in tretje triade. Prva govori o dveh sošolkah iz različnih socialnih razredov, ki kljub temu postaneta dobri prijateljici. Druga je delo slovenske avtorice Janje Vidmar, pripoveduje pa o mladeniču, ki je zašel na kriminalna pota. Ob zavzeti skrbi šole in domačih pa se mu vendarle kažejo tudi svetlejše perspektive.

Dela za razstavo so izbrali akademska kiparka Dragica Čadež, magistra umetnosti Nuša Lapajne Čurin, umetnostna zgodovinarka Simona Zorko in režiser Klemen Markovčič. Razstavljena dela bodo tudi objavljena in reproducirana v e-galeriji na podstrani Radijske igre za otroke na Otroškem portalu RTV Slovenija, njihovi avtorji pa bodo povabljeni še k učni uri v dramskih studiih Radia Slovenija, kjer bodo spoznali na kakšen način nastajajo radijske igre in program ter kako poteka delo na radiu.