Tedni ljubiteljske kulture > Arhiv > Novice 2019 > Ambasador TLK – Matjaž Farič

Ambasador TLK – Matjaž Farič

Poslanica ob svetovnem dnevu plesa – 29. april 2019

Ples je resnica. V kateremkoli pogledu. Je telo in misel hkrati. Jezik in čustvo.

Med vsemi umetnostmi je ples najbolj neposreden, minljiv in neulovljiv izraz. Kaže na neverjetno moč človeške kreativnosti, ki se podaja na rob zmožnosti človeškega telesa. Je najbolj neposredna pot do posameznikovega bistva in čeprav je brez besed, zmore veliko teksta, ki je neposreden in neizprosen.

V umetnosti ples presega meje fizične zmogljivosti brez merjenja točk, centimetrov in sekund, ker ni ločen od duha. Slednjemu išče nove poti, ki v uspehih in polomih kažejo tudi na ranljivost in minljivost, na nezmožnost in mesto človeka v vsem, kar nas obdaja. Tudi v vsem tem ples zmore biti lep – prepričljiv in pretresljiv.

Pleše lahko vsak človek. Pleše lahko “popolno“ in “nepopolno“ telo. V tem se skriva neposredna lepota in bistvo plesa. V iskrenosti in v resnici našega bivanja. V telesu, ki govori svoj jezik.

Matjaž Farič

 

Matjaž Farič, priznani in uveljavljeni plesalec, koreograf, režiser in umetniški vodja, ki pomembno zaznamuje slovensko plesno sceno vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja.

farič2

Koreografski imenik

Matjaž Farič je s festivalom sodobnega plesa Front@ postavil Mursko Soboto na svetovni plesni in kulturni zemljevid.

fronta.net

Ob letošnjem prvem pomladnem dnevu je v Lutkovnem gledališču v režiji Matjaža Fariča premierno na odru zaživel lutkovni balet Posvetitev pomladi, ki je nastal na glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, ki je eno najbolj kontroverznih skladb v zgodovini glasbene umetnosti napisal na začetku 19. stoletja. V predstavi sodeluje tudi ambasador TLK 2018 Klemen Janežič.

posvetitev-pomladi-jaka-varmuz-1

© LGL

POSVETITEV POMLADI – video

Matjaž Farič bo letos tudi mentor na Poletni plesni šoli 2019 / Summer Dance School 2019, kjer bo vodil Koreografsko delavnico.

pps_19_dolga2