Tedni ljubiteljske kulture > IZPOSTAVLJENI DOGODKI 2023 > Ex tempore na Taboru Cerovo

Ex tempore na Taboru Cerovo

Sreda, 24. maj 2023, od 9. do 14. ure

Tabor nad Cerovim, Grosuplje

EKSTEMPORE CEROVO // VRATA

Likovna delavnica je zaključena za osnovne šole.

Cilji:

  1. Spoznavanje tehnike lesoreza.
  2. Srečanje s formatom večje dimenzije.
  3. Spoznavanje polnega in praznega prostora.
  4. Spoznavanje vzorcev.
  5. Izkušnja skupnostnega ustvarjanja.
  6. Srečanje s kulturno dediščino.

Izhodišč je veliko. Lesorez, kot najstarejša grafična tehnika, vrata, ki imajo močno simbolno sporočilnost. Tabor na Cerovem in cerkvico sv. Nikolaja so verjetno konec 15. stoletja obdali z obzidjem. Obzidje ima prečudovita vrata. Vrata simbolizirajo kraj prehoda med dvema stanjema, dvema svetovoma, znanim in neznanim, svetlobo in temo. Vrata se odpirajo v skrivnost. Imajo tudi dinamično psihološko vrednost, ne le, da označujejo prehod, marveč vabijo, pozivajo k temu, da se vstopi, prestopi. Vrata so komunikacija skritega orodja.

Skupaj bomo vstopili v posvečen prostor skozi mogočna vrata. Pred njimi bi se nekoliko postali in pregovorili o tem, kaj nam vrata pomenijo osebno, kaj lahko predstavljajo simbolno in kako se spreminjajo skozi čas. Ker bodo vrata, pred katerimi bomo stali mogočna in težka, si bomo zlahka predstavljali, da bomo vstopili v skrivnostni svet.

Zveni, kot da bomo pisali skupnostne pravljice, vendar ker je ekstempore namenjeno likovnemu snovanju bo naš cilj, da skozi skrivnostna vrata vstopimo v svet simbolov.

Ex tempore organizirata JSKD OI Ivančna Gorica in ZKD Grosuplje.