Tedni ljubiteljske kulture > Novice > Kako bo potekal TLK 2020?

Kako bo potekal TLK 2020?

 

 

Dragi ustvarjalci in ustvarjalke,

Letos se bo navkljub neugodni situaciji za kulturne prireditve Teden ljubiteljske kulture (TLK) – največji praznik kulture in umetnosti v Sloveniji – vseeno zgodil oz. se že dogaja. Kako, v kakšnem obsegu, kdo je letošnji ambasador in kako lahko s svojimi prispevki sodelujete oz. pokažete svojo ustvarjalnost, pa preberite v nadaljevanju.

Kako bo potekal TLK 2020?

Sedmi Teden ljubiteljske kulture 2020 (TLK 2020) bo potekal v nekoliko drugačni obliki, kot smo bili vajeni do sedaj. Zaradi aktualne situacije v zvezi z novim koronavirusom bo večina aktivnosti potekala na medmrežju – na spletni strani TLK tlk.jskd.si ter na socialnih omrežjih, Facebooku in Instagramu. Rdeča nit letošnjega festivala ljubiteljske kulture in umetnosti je inštrumentalna glasba, za večjo promocijo le te med mladimi in mladimi po srcu pa bo poskrbel letošnji ambasador, klarinetist, pevec, radijski in televizijski voditelj, Dejan Kranjc.

(foto: OA, Dejan Krajnc)

Tako na FB TLK profilu že potekajo predstavitve kulturno-umetniških društev in skupin, ki se ukvarjajo z inštrumentalno dejavnostjo pri nas (godbe na pihala, big bandi, tamburaši, mandolinisti, citrarji,  orgličarji, ipd.) predstavitve različnih inštrumentov, v času karantene pa je že nastalo kar nekaj zanimivih glasbenih izdelkov, ki si jih lahko ogledate spodaj. Na socialnih omrežjih bodo potekale tudi nagradne igre, namesto otvoritvenega dogodka bodo po spletu zaokrožile viralne poslanice ambasadorja, Dejana Krajnca, direktorja JSKD, mag. Marka Repnika, pa tudi ministra za kulturo, dr. Vaska Simonitija, ki je častni pokrovitelj letošnjega TLK-ja.

Kako lahko sodelujete?

Kulturna društva in ostale organizacije, zveze, umetniške skupine, posamezni ustvarjalci … lahko sodelujete s prijavo spletnih vsebin ali dogodkov na spletni strani tlk.jskd.si. Do letos ste prijavljali kulturne dogodke vseh vrst, javne vaje, dneve odprtih vrat, okrogle mize, predavanja, zaradi specifične situacije pa letos lahko prijavite spletne vsebine, ki ste jih ali jih še boste pripravili od doma v času karantene. Dogodek prijavite po klasičnem postopku, le dodajte povezavo na spletno vsebino, ki jo želite prijaviti. Dogodek naj ima trajanje od dneva prijave do 15. junija. V kolikor bodo v času od 15. maja in 15. junija dovoljeni tudi klasični kulturni dogodki, seveda prijavite tudi te. Za vse prijavitelje dogodkov bodo na FB TLK strani in Instagram profilu potekale tudi nagradne igre z zanimivimi in atraktivnimi nagradami. Najbolj domiselne stvaritve v času karantene in tudi po njej pa bomo tudi posebej izpostavili na vseh naših informacijskih spletnih kanalih.

Zakaj do 15. junija?

Z glavnim partnerjem Tedna ljubiteljske kulture, Združenjem Sazas, smo namreč dosegli dogovor, da so vse nekomercialne prireditve (brez vstopnine), ki se bodo zvrstile v času od 15. maja do 15. junija, oproščene plačila nadomestila za avtorske pravice. Podoben dogovor je dosežen tudi z Zavodom IPF, prav tako partnerjem projekta TLK, torej vse nekomercialne prireditve, ki vključujejo javno predvajanje fonogramov, so oproščene plačila nadomestila za javno uporabo glasbe.

Uradno TLK sicer še vedno poteka tretji teden v maju, kar pomeni, da je promocija in večina glavnih in večjih dogodkov skoncentrirana v tem času, vendar pa društva in ostale sodelujoče organizacije in posamezniki lahko prijavijo prireditve do 15. junija. S tem želimo razbremeniti prenatrpano kulturno dogajanje v posameznem lokalnem okolju in intenzivno frekvenco kulturno-umetniških vsebin v roku enega tedna. Veliko dogodkov v enem tednu namreč pomeni tudi pomanjkanje avdience, pomanjkanje prostorskih kapacitet, ipd.

Kje nas najdete?

Žal trenutna situacija ne omogoča združevanja, posledično so onemogočene vaje in priprave na dogodke. A nič zato! Glas o ljubiteljski kulturi, naši najljubši prostočasni dejavnosti, bomo širili še naprej po drugih kanalih.

Pridružite se nam na Facebook strani Tedna ljubiteljske kulture ali @tedenljubiteljskekulture in spremljajte naše objave, v katerih predstavljamo inštrumentalne zasedbe na Slovenskem (morda ste ravno vi član/-ica ene izmed njih?), skladatelje, aktualno dogajanje v kulturi pri nas in v svetu ter dogajanje na drugih področjih kulture, ki jih pokriva JSKD. Če vam je bližje Instagram, pa se lahko dobimo tudi tam! Poiščite nas pod @tlkjskd.

Komentirajte in všečkajte, predvsem pa delite med prijatelje in tako bomo dosegli še in še ljudi in morda koga spodbudili, da:

  • prime v roke zaprašen inštrument,
  • poprime za pero in zapiše novo kratko zgodbo, ki lahko postane roman,
  • zapoje ob skladbi najljubšega skladatelja,
  • preko okna s sosedom zapoje kakšno ljudsko,
  • poišče stare plesne čevlje in naredi korak, dva, tri.

Ko zaigra kultura!