Teden ljubiteljske kulture > Medijsko središče > LJUBITELJSKA KULTURA JE POVEZOVALNI ELEMENT SODOBNE DRUŽBE

LJUBITELJSKA KULTURA JE POVEZOVALNI ELEMENT SODOBNE DRUŽBE

LJUBITELJSKA KULTURA JE POVEZOVALNI ELEMENT
SODOBNE DRUŽBE

 

Slovenija se s Tednom ljubiteljske kulture pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, visoko kakovost, dostopnost in množičnost ljubiteljske kulture

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije vabita vsa kulturna društva in posameznike, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo, da se pridružijo drugemu vseslovenskemu Tednu ljubiteljske kulture (TLK), ki se bo po vsej Sloveniji in v zamejstvu odvijal med 15. in 24. majem 2015. Društva, zveze in posamezniki lahko vse do zaključka TLK svoje dogodke prijavijo na spletni strani www.tlk.jskd.si. TLK, ki ga bo zaznamovalo okrog 1.000 kulturnih dogodkov, bo letos potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti bo skupaj s svojimi 59 območnimi izpostavami Teden ljubiteljske kulture pripravil v sodelovanju z številnimi kulturnimi društvi in zvezami ter lokalnimi skupnostmi, ki se jim letos pridružujejo tudi šole, vrtci, muzeji in knjižnice. Pri nas je ustvarjalcev, ki se pod vodstvom usposobljenih mentorjev ljubiteljsko ukvarjajo s kulturo, več kot 107.000. Med njimi je zelo veliko mladih, katerih iskrivo, drzno in plodno kulturno ustvarjanje bodo organizatorji TLK letos še posebej izpostavili.

Osrednja otvoritev TLK 2015 bo potekala v petek, 15. maja, 2015, v Novi Gorici. Po celodnevnem kulturnem dogajanju, ki bo preplavilo ulice in trge mesta, bo ob 20.30 na velikem odru SNG Nova Gorica slavnostna otvoritev tedna z naslovom Vizija svetlobe. Potekala bo v znamenju kulturne ustvarjalnosti mladih gledališčnikov, lutkarjev, video ustvarjalcev, pevcev, likovnikov, plesalcev in rock glasbenikov. Teden se bo nadaljeval z desetimi velikimi regijskimi kulturnimi projekti, ki se jim bo pridružilo okrog 1.000 kulturnih dogodkov po vsej Sloveniji in v zamejstvu.

V Tednu ljubiteljske kulture se bo tudi letos nadaljevala akcija Naj se vidi!, v okviru katere bo Fotografska zveza Slovenije prvič v izložbah slovenskih mest in krajev razstavila nagrajene fotografije svojih članov. Letošnja novost je TLK-jevo kukalo – izviren foto in literarni natečaj, s katerim želi odkrivati zakulisje ustvarjalnega procesa ljubiteljev in pokazati, koliko ljudi sodeluje pri posameznih projektih. TLK-jevo kukalo bo zaživelo preko internetne aplikacije, ki omogoča enostavno sodelovanje in glasovanje za najboljše.

Skupaj s Fakulteto za družbene vede in Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani bo JSKD v tem tednu pripravil tudi okroglo mizo o tem, zakaj je ljubiteljska kultura pomemben gradnik sodobne družbe in opozoril na pomanjkanje študij na tem področju. Teden ljubiteljske kulture bo namreč širšo javnost ponovno spomnil, kako dragocena je ljubiteljska kultura in kako močan vpliv ima na življenja posameznikov in celotne družbe.

Podroben program Tedna ljubiteljske kulture bo JSKD predstavil na novinarski konferenci teden dni pred pričetkom dogajanja, na katero boste prejeli vabilo. K tej najavi in povabilu prilagamo tudi zvočno vabilo, namenjeno vsem, ki se želijo letos pridružiti temu vseslovenskemu prazniku ljubiteljske kulture.

 

Dodatne informacije:
www.tlk.jskd.si in
Urška Bittner Pipan
pomočnica direktorja JSKD in programska vodja TLK
urska.bittner@jskd.si
T: +386 41 594 547