Tedni ljubiteljske kulture > Naj se vidi > Lucija Stramec

Lucija Stramec

Lucija stramec

Kadar sapa zapihlja, nad vodo listje šepeta., 2017, risba na papir, 24 x 34 cm

V okviru letošnjega projekta, ki je namenjen Ivanu Cankarju, sem se osredotočila na njegovo liriko Erotika. V spominu imam vrstici v pesmi Iz lepih časov ”In kadar sapa zapihlja, Na lipi listje šepeta, – ”, ki sta me nagovorili, kot me nagovarjajo drevesa. Na osnovi tega verza sem izbrala lirično delo, ki se bo predstavilo na letošnji Odprti galeriji; nagovorilo mimoidoče s sliko listja nad vodó in jim kaj lepega zašepetalo… Pri svojem ustvarjalnem delu izhajam iz narave. Sliko gradim z nizanjem kratkih diagonalnih linij. Z zgoščanjem in plastenjem belih diagonal ujamem podobo v migotanju odbite svetlobe.

mag. Lucija Stramec (1978, Slovenj Gradec)

Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer grafični oblikovalec, je leta 2004 diplomirala iz slikarstva pri prof. Zmagu Jeraju in leta 2016 zaključila magisterij umetnosti pri prof. Hermanu Gvardjančiču na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V letih 2008/2009 se je pedagoško-andragoško izobraževala na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Od leta 2008 je članica Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Rezidenčno je bivala v Gradcu (Cultural City Network Graz, AT, 2008), Parizu (Cité Internationale des Arts, FR, 2011 in 2015) in Freisingu (Schafhof – Europaeisches Kuenstlerhaus Oberbayern, DE, 2014). Svoja dela je predstavila na številnih razstavah doma in v tujini ter prejela več nagrad, med drugim nagrado Majskega salona 2009, nagrado Društva likovnih umetnikov Maribor 2013 in nagrado Majskega salona 2016. Kot samozaposlena v kulturi živi in ustvarja v Mariboru.

“Lanskoletna Odprta galerija je bila zame dobra izkušnja. Predvsem to, da sem se lahko predstavila na poseben način preko velikih jumbo plakatov. S tem mi je bilo omogočeno, da so bila moja drevesa videna izven zaprtih prostorov – v urbanem okolju, skupaj z živimi drevesi.”

www.artport.si