Tedni ljubiteljske kulture > Naj se vidi > Marko Pak

Marko Pak

Marko Pak

 

Akiropoetična forma [Mati z otrokom stoječa v vodi], 2016-18, rečni kamen in akril na platno, 43 x 30 cm

Na plakat dajem kamen, najden v naravnem habitatu reke, umeščen na platno. Akiropoetična forma aludira silhueto »Mati z otrokom stoječa v vodi«. Zraven te podobe je fotografija detajla reke z napisom. Letos smo povabljeni na temo Ivan Cankar, saj beležimo 100-to obletnico smrti našega velikega književnika. Živimo v času, ko so aktualna vprašanja: ohranitev slovenskega naroda, klasične družine in kulturnih vrednot.Verjamem, da bi Ivan Cankar, živeč danes, napisal veliko besedil v novo apologijo za slovenskega človeka in ohranitev slovenske kulture – ta poglavja vladajoča politika prevečkrat zanemarja. S Cankarjem se simbolično povežem s podobo »Mati z otrokom stoječa v vodi«. S to umestitvijo želim spodbuditi gledalca tudi k razmisleku o aktualnih stiskah narodov širom sveta.

Marko Pak, kipar, kurator, organizator. Sodeloval na številnih razstavnih projektih v Sloveniji in tujini. V obdobju 2000/2003 vodil Galerijo Media Nox, MKC Maribor.
Kot kiparja ga zanimajo transkripcije v naravi najdenih kamnov in njihovo umeščanje v druge kontekste (Prenos iz narave v galerijo, javna postavitev idr.). Pri svojem delu odpira likovna, filozofska, fundamentalno bivanjska in ekološka vprašanja občutljivega sobivanja z naravo.
Pomembnejše kiparske razstave: Galerija društva likovnih umetnikov Maribor (2002, 2006 in 2008), Sinagoga/Pokrajinski muzej Maribor (2007), Mestna hiša Ljubljana (2010), Razstavišče Rotovž/Umetnostna galerija Maribor (2009), Stadtgalerie Wolfsberg/Museum im Lavanthaus, AT (2009), Galerija Meštrović, Vila Jakša, Vis, HR (2010), Miheličeva galerija/Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož (2010), REART Galerie, St. Stefan, AT (2011), Koroška galerija likovnih umetnosti (2011), Kuenstlerhaus Klagenfurt, AT (2013), Galerijski centar Varaždin, HR (2016), Galerie II., St. Andrae, AT (2016/2017), Drava Festival, Maribor (na štirih lokacijah, 2017).
Prof. dr. Jure Mikuž je uvrstil Pakov rečni kamen “Nosečnica” na Slovensko kiparsko razstavo “Figura kot kip, kip kot figura” [Zavod za kiparstvo, Mestna hiša Ljubljana, (2008)].
Njegove skulpture se nahajajo v umetniških zbirkah v Sloveniji in tujini [Kunstsammlung Sparkasse, AT idr.].

“Razstava Odprta galerija v urbanem okolju izven posvečenih razstavišč je priložnost interakcije s širšim občinstvom. Dosedanje izkušnje sodelovanja v projektu in povratne informacije naključnih mimoidočih so bile zelo dobre. Tokrat v Cankarjevem letu. Letošnja lokacija na Gallusovem nabrežju, ob reki Ljubljanici, mojemu izhodišču zelo ustreza.”

www.artport.si