Tedni ljubiteljske kulture > Naj se vidi > Matjaž Stražar

Matjaž Stražar

Matjaž Stražar

Zavozom, foto: Gregor Kerle, Grega Valenčič

Letošnje delo #Zavozom je plod večih sodelovanj; prvo sodelovanje je že triletno sodelovanje z  JSKD-jem z jumbo plakati za odprte ateljeje, pri katerih sva  že tretjič sodelovala s fotografom Gregorjem Krletom; fotografirala sva moja dela in jih  pripravila za tisk. In lanski plakat z naslovom Avto-portret, pred katerim me je fotografiral Grega Valenčič, se je znašel tudi na letošnjem. Avtor dvignjenih rok v majici spomina na na trenutek sanj, ko smo se iz socializma prebijali z upanjem po še večjem, še boljšem, bogatejšem socializmu, s svojim denarjem in Ivanom Cankarjem na njem, smo bili le korak od Švice, malenkost od Švedskega sistema socialne varnosti in le malček od družbe pravičnosti o kateri je najbrž sanjal tudi Cankar. No sedaj nismo tam, socialist v meni  želi srečati socialista v Cankarju in opozarjati na večen tek za vozom, pravzaprav vožnjo v zlatem vozu, teku za njim in zatiskanjem oči pred tem, da jemljemo zrak generacijam ki prihajajo. Diem25!

Matjaž Stražar se je rodil v Ljubljani 1971. Na Šoli za risanje in slikanje je leta 2005 diplomiral pri prof. Mladenu Jernejcu in prof. Darku Slavcu. Je član skupin; atelje M.I.K.S., Artgroup RGB in Danaje. Matjaž Stražar je umetnik, čigar delo obsega širok tematski razpon. Pri njem lahko srečamo dela kot so čisto realistični portreti, korak naprej vidimo sliko v pop-artistični maniri, nato pa se spogledamo z naslednjo umetnino – eksperimentom: slikami na materialih, ki se jih loti le človek prežet s smislom za humor in zavedanjem našega časa. In prav humor in ironija tvorita rdečo nit, ki povezuje vsa njegova dela. Kot pravi sam: »Življenje jemljem smrtno resno z vsem dolžnim humorjem!«
Pripravil je preko 50 svojih razstav, poučeval risanje in slikane, se ukvarjal z videom,v zadnjem obdobju pa ga zanimajo predvsem mobili (giblivi kipi – slike) ter alternativni viri energije.