Teden ljubiteljske kulture > Medijsko središče > Nacionalno odprtje TLK 2019 v Murski Soboti

Nacionalno odprtje TLK 2019 v Murski Soboti

Nacionalno odprtje TLK 2019 bo potekalo v četrtek, 16. maja 2019, v Murski Soboti.

Zajeta slika NTLK
 

Program 

 

Z dogodkom se pridružujemo praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

100 lezece
Murska Sobota – srce Pomurja

Domačnost, gostoljubnost in tradicija so tisto kar v Pomurju prepriča vsakega popotnika. Del tega lahko doživimo s sprehodom skozi mesto Murska Sobota, ki je zaradi svoje lege in vloge v regiji, srce Pomurja. Murska Sobota je majhno mesto, z velikim srcem, ogromno zelenih površin in gostoljubnih kotičkov, ki vas ne bodo pustili ravnodušne.  Mestno središče je prežeto s stavbami iz secesijske dobe in v najlepši med njimi najdemo Hranilnico prekmurskih dobrot. Simpatična prodajalnica izvirnih prekmurskih gastronomskih izdelkov združuje trgovinico, okuševalnico in Turistično informacijski center. Tu lahko kupimo rokodelski spominek,  okušamo domače dobrote izpod rok pridnih, lokalnih pridelovalcev in dobimo izčrpne informacije o Murski Soboti z okolico. Ne samo, da lahko kupimo okusen bučni namaz, raznovrstne marmelade, odlično čokolado izvirnih kombinacij, slastne medenjake, tradicionalno in hladno stiskano bučno olje, hkrati lahko dogovorimo ali rezerviramo izlete, doživetja, kulinarična razvajanja v mestu in regiji ter najamemo kolo.

V pomladnih in poletnih mesecih mesto oživi s številnimi prireditvami na prostem kot so POMADNI SEJEM (april), SOČNA VILICA (festival ulične kulinarike maj-september), SOBOŠKO POLETJE (julij, avgust), SKRITO DVORIŠČE (julij, avgust), SOBOŠKI DNEVI (junij) in SLADKO PREKMURJE (junij). Murska Sobota, po zaslugi festivala plesa FRONTA konec avgusta, postane plesna prestolnica na robu države. V začetku septembra kulinarično dogajanje obogati FESTIVAL PREKMURSKE ŠUNKE IN GIBANICE in dogodek GOURMET OVER MURA. Številne prireditve se jeseni nadaljujejo s tradicionalnima kramarsko-rokodelskima sejmoma TREJZINO SENJE (oktober) in MIKLOŠEVO SENJE (november). V mestu je doma OSREDNJE POMURSKO MARTINOVANJE in MARTINOV POHOD (november). Dogodki na prostem svoj vrhunec dosežejo s PRAZNIČNIM DECEMBROM V SOBOTI (december). Takrat v mestu navduši drsališče z edinstvenim razgledom na Soboški grad in Evangeličansko cerkev. Ob drsališču nas boža opojen vonj praznične hrane in pijače. Leto se zaključi s SILVESTROVANJEM na prostem.

 

Sprehod skozi Mursko Soboto je kot razvajanje na pladnju s tradicionalno domačimi in edinstveno modernimi okusi.

Domače dobrote kot so prekmurska gibanica ali bograč v tradicionalnem kotličku si lahko privoščimo pod stoletnimi divjimi kostanji, v nekdanjem casinoju Dobray, današnjem hotelu in restavraciji Zvezda.

Na drugi strani ulice nas v postapokaliptično prihodnost popeljal Bunker postapocalyptic steampunk bar. Edinstveni stil čutimo v celotnem interierju, na krožniku pa nas prepričajo gurmanski burgerji v družbi pivskega nabora iz vsega sveta, glazirana rebrca ali druge, tudi veganske specialitete, po navdihu svetovnih kuhinj.

Le dobrih pet minut hoje iz mestnega jedra obiščemo družinsko Restavracijo Uno, kjer nas v prijetnem ambientu čakata domačnost in odličnost okusa.


Samo 15 minut s kolesom iz mestnega jedra in že se znajdemo sredi zorilnice domačih prekmurskih šunk. Šunkarna Kodila, delikatesna prodajalna in restavracija Gourmet Meet Meat nam ponudijo sprehod skozi družinsko zgodbo treh generacij. Prepustimo se vonju domačih mesnin, domačih tradicionalnih jedi in steaka pripravljenega posebej za nas.

Medtem, ko se mestno jedro ponaša z več kot 9 hektarskim parkom in renesančnim gradom, se na obrobju mesta nahaja edinstvena moderna arhitekturna stvaritev – paviljon EXPANO. Leta 2015 na sejmu v Milanu, od aprila 2019 ob Soboškem jezeru, z vrhunsko interaktivno, virtualno izkušnjo. V razstavnem delu paviljona namreč skozi več tematskih točk spoznamo pomursko regijo iz različnih, precej presenetljivih zornih kotov. Obenem se v paviljonu nahaja lokalna gostilnica in Regijski TIC. Ob stavbi se razprostira Soboško jezero, ki je pravi raj za ljubitelje narave, športnega adrenalina na in ob vodi.

In ker v teh koncih čas teče počasneje in je vsaka ura dolga vsaj dve, včasih več, prideš v te konce takrat, ko potrebuješ čas za sebe in za tiste, ki jih imaš radi.

Doživite Mursko Soboto z našo pomočjo. Za vse informacije in pripravo nepozabnega doživetja smo vam na voljo:

TIC Murska Sobota, Slovenska ulica 41, 9000 Murska Sobota

T: 02/ 534 11 30

M: turizem@zkts-ms.si

W: www.visitmurskasobota.si

MOMS_logotip