Teden ljubiteljske kulture > Medijsko središče > Nagovor ob TLK

Nagovor ob TLK

V čast in veselje mi je, da se bo letošnje odprtje tradicionalnega slovenskega dogodka Teden ljubiteljske kulture zgodilo prav v Murski Soboti. Še posebej me veseli, da imamo priložnost sodelovati prav letos, ko praznujemo 100-letnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Leta 1919 je Prekmurje bila gospodarsko, politično, socialno in kulturno povsem zapostavljena regija. Veljala je za deželo, kjer ljudje ”čudno govorijo”. Prekmurci smo postali del matičnega naroda skoraj po tisoč letih. Skoraj tisoč let smo čakali na združitev. Navedeno dejstvo največ pove o neizmerni srčnosti, narodni zavesti in karakterju Prekmurcev, ki se niso predali. Ključno vlogo pri tem je nedvomno imela kultura, z ohranjanjem jezika, ki je celo postal knjižni jezik in kulture, se je ohranjala in negovala naša bit.

V Prekmurju se radi vračamo k svojim koreninam. Številna ljubiteljska kulturna društva in skupine ohranjajo običaje, tradicijo, narečja, našo bogato kulturno dediščino. Na teh trdnih temeljih pa danes mlade generacije gradijo in utirajo nove, sodobne smeri v kulturi. Ponosen sem, da je letošnji ambasador Tedna ljubiteljske kulture »naš« Matjaž Farič, ki je s trdim delom in vztrajnostjo s festivalom sodobnega plesa Front@ naše mesto postavil na svetovni kulturni zemljevid.

Vsem ustvarjalcem ljubiteljske kulture ter JSKD in ZKDS ki jih podpirata ter združujeta, želim uspešno izvedbo tedna ljubiteljske kulture in sem jim iz srca zahvaljujem, da svoje veselje do ustvarjanja delijo z vsemi nami!

dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota 432px-Grb-SI-9000.svg