Teden ljubiteljske kulture > Arhiv > Novice 2019 > Slovenija pleše v šestem Tednu ljubiteljske kulture

Slovenija pleše v šestem Tednu ljubiteljske kulture

Teden ljubiteljske kulture je predstavitev ustvarjalnosti v sodobni družbi.

Od 17. do 26. maja bo potekal šesti Teden ljubiteljske kulture (TLK), vseslovenska predstavitev ustvarjalnosti v sodobni družbi, ki bo tokrat posvečena plesu. TLK, ki vsako leto pritegne na tisoče ustvarjalcev in obiskovalcev, organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS). Zaznamovalo ga bo preko 1.000 kulturnih dogodkov, ki bodo potekali po celem slovenskem kulturnem prostoru.

Vseslovenska akcija je namenjena podpori ustvarjalcem in promociji ljubiteljske kulture, hkrati pa skrbi za večjo dostopnost in mobilnost kulturnih dobrin. Slovenija se tako pridružuje evropskim državam, ki s podobnimi projekti osveščajo javnost o pomembnosti ljubiteljske kulture v vsakdanjem življenju.

TLK vsako leto v središče postavi eno od umetniških zvrsti in letos bo osrednjo vlogo prevzel ples. Plesno obarvani bodo številni dogodki, začenši z otvoritveno slovesnostjo, ki bo letos v Murski Soboti. S tem se TLK se pridružuje praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja matični domovini.

100 lezece

Nacionalno odprtje bo potekalo na predvečer pričetka TLK, 16. maja, ob 19.30, v Gledališču Park, Murska Sobota, s slavnostnim nagovorom častnega pokrovitelja TLK, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in uprizoritvijo plesnega omnibusa z živo glasbo Sprehajalec ptic. Naslov Sprehajalec ptic je izposojen od mladega prekmurskega pesnika Denisa Škofiča, na odru pa bodo poleg plesalcev iz Plesne izbe Maribor in Centra plesa Maribor nastopili glasbeniki Vasko Atanasovski, Damir Mazrek in Urška Gajšt.

TLK otvoritev 2019 za net 2

Na velikem odru Španskih borcev bo v ponedeljek, 20. maja ob 17.00, predavanje Gib naredi človeka performerke, koreografinje, režiserke, programerke, producentke in plesne pedagoginje Sanje Tropp Frühvald, ki je namenjeno umetniškim inovacijam na področju plesa za mlado publiko, razvoju občinstva in medgeneracijskemu delu v skupnosti.

V času TLK bodo potekale tudi promocijske akcije, kot so Odprti plesni studii, namenjeni predstavitvi plesne umetnosti, Odprti ateljeji, katere namen je javni interes na področju likovne umetnosti in pomagati ustvarjalcem pri njihovi promociji in Odprta galerija – razstava fotografij Gib naredi človeka, kjer bo na ogled 22 fotografij na temo sodobnega plesa.

Za promocijo TLK skrbi tudi ambasador TLK, letos je to Matjaž Farič, priznani in uveljavljeni plesalec, koreograf, režiser in umetniški vodja, ki pomembno zaznamuje slovensko plesno sceno vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja.

o_Deloskop__01_Matjaz_Faric_S_hires.jpeg0_1024fronta.net

Poleg plesa bodo TLK zaznamovali številni dogodki z drugih umetniških področij; folklore, instrumentalne in zborovske glasbe, gledališke, lutkovne, literarne in likovne ter filmske dejavnosti, tako da bo teden bogat tako za ustvarjalce kot obiskovalce prireditev ljubiteljske kulture.

 

TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE NAGRAJUJE
Izmed vseh prijavljenih dogodkov, ki so objavljeni v TLK dogodkovniku, bomo izžrebali enega prijavitelja, ki bo prejel atraktivno nagrado 1x vikend paket za 2 osebi v hotelu Radin**** , ZDRAVILIŠČE RADENCI. TLK 2019 pa bo bogato nagradil tudi tiste, ki bodo obiskali kakšnega izmed plesnih dogodkov v času od 17. do 26. maja ter nam poslali fotografijo ali kratek video. Glavno nagrado letos podarja SAVA HOTELS&RESORTS, in sicer 1 x vikend paket za 2 osebi v hotelu Termal****, TERME 3000 MORAVSKE TOPLICE. Med ostalimi nagradami so popust za udeležbo na Poletni plesni šoli, vstopnice za koncert Modrega abonmaja v Cankarjevem domu ter majčke TLK 2019.

Več informacij:
Maja Papič, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
e-mail: maja.papic@jskd.si