Tedni ljubiteljske kulture > Izpostavljeni dogodki 2022 > ZVOK MOJIH ROK 2022 2. Državno tekmovanje Mateja Hubada za slovenske zborovodje

ZVOK MOJIH ROK 2022 2. Državno tekmovanje Mateja Hubada za slovenske zborovodje

 26.–27. maja 2022, Maribor, Unionska dvorana

Tekmovanje dirigentov je ime dobilo po Mateju Hubadu, slovenskem zborovodji in ustanovitelju Glasbene matice Ljubljana ter njene glasbene šole, predhodnice zdajšnjega Konservatorija in Akademije za glasbo v Ljubljani. Svoj zborovski talent bo pred tremi demonstratorskimi zbori (Komornim zborom Orfej iz Ljutomera, Dekliškim pevskim zborom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Akademskim pevskim zborom Maribor) pokazalo 10 mladih slovenski zborovodij do 35. leta, ki jih je izbral umetniški svet prireditve. Pokazali bodo svoje sposobnosti dela z zborom: dirigentsko tehniko, tehniko vodenja vaje in komunikacije z zborom ter interpretacije skladb.

Tekmovanji bo ocenjevala mednarodna žirija.

Najboljši bodo prejeli nagrade partnerjev tekmovanja v sezoni 2022/2023, in sicer: koncert z Zborom Slovenske filharmonije, projekt z zborom Dekor iz Ljubljane, delo asistenta dirigenta enega od zborov Glasbene matice Ljubljana, plačano kotizacijo za vse polfinaliste za udeležbo na novi evropski prireditve za dirigente Leading voices v Utrechtu, Nizozemska, julija 2022, ter zborovske partiture (nagrada JSKD).

V okviru prireditve bo potekala tudi CEZURA (pogovori o(b) tekmovanju) z Alenko Podpečan, Sebastjanom Vrhovnikom in Tadejo Vulc ter okrogla miza s Karmino Šilec.

Prireditev ima povezovalni in strokovni pomen. Javni sklad za kulturne dejavnosti skrbi za široko ljubiteljsko poustvarjalnost in ustvarjalnost, Akademija za glasbo pa za strokovno usposabljanje. S sodelovanjem in povezovanjem se medsebojno bogatimo, spodbujamo kakovostno rast glasbenikov

Vsi udeleženci tekmovanja so po vsej verjetnosti bodoči dirigenti zborov na tekmovanju Naša pesem v Mariboru, zato je Zvok mojih rok v Mariboru odličen uvod v 27. Našo pesem 2022., ki se bo odvijala naslednja dva dneva.

Vstop na vse dogodke tekmovanja Zvok mojih rok je prost.

Organizatorja

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani