Tedni ljubiteljske kulture > Novice > SOSED TVOJEGA BREGA 2021

SOSED TVOJEGA BREGA 2021

državno srečanje avtorjev in avtoric, ki pišejo v maternEM jezikU

Sobota, 22. maja 2021, ob 17. uri v Mariboru

MARIBOR – V okviru Tedna ljubiteljske kulture bo v soboto, 22. maja, v Literarni hiši v Mariboru potekalo 43. državno srečanje Sosed tvojega brega, na katerem bodo sodelovali izbrani v Sloveniji živeči avtorji in avtorice tujih narodnosti, ki pišejo v svojem maternem jeziku. Dogodek, ki ga organizira JSKD skupaj z območno izpostavo Maribor, bo potekal v dveh delih. Sodelujoči literarni ustvarjalci in ustvarjalke se bodo najprej udeležili dveh literarnih delavnic, pesniške z mentorjem Željkom Perovićem in prozne z mentorjem Zoranom Kneževićem, temu pa bo ob 17. uri sledilo branje del avtorjev, prijavljenih na natečaj.

Na popoldanskem branju se bodo prepletale besede v poeziji in prozi v hrvaškem, srbskem, bosanskem, makedonskem, francoskem in angleškem jeziku. S svojimi deli bodo nastopili mentorja Željko Perović in Zoran Knežević ter na natečaju sodelujoči avtorji in avtorice Milan Aničić, Jure Drljepan, Sara Gulam, Zdravko Kokanović – Koki, Marina Kružić Zekić, Dragana Marošević, Dragan Mitic, Sunčan Patrick Stone, Mirjana Rampre Rako in Ljuba Šalinger ter Marie Hélène Estéoule Exel in Tanja Ocelić v virtualnem okolju.

»Besedila vseh nastopajočih in ostalih prijavljenih avtorjev (Sanja Atanasovska, Miloš Djonović, Dijana Harčević Ćatić, Dragan Mučibabić, Zina Mustafagić, Srđan Radović, Đorđo Radović, Šejla Silić, Katica Špiranec in Ramiz Velagić) bomo objavili naslednje leto v reviji Paralele, ki je namenjena vprašanjem kulture pripadnikov drugih narodov, ki živijo v Sloveniji,« je povedala mag. Barbara Rigler, producentka za literarno dejavnost JSKD. Revija Paralele izhaja na dve leti, v njej pa poleg avtorskih besedil sodelujočih piscev predstavljajo dolgoletne udeležence, mentorje in odhajajoče literate. »Letos sta nas zapustila dva dolgoletna soseda. V spomin na njuno poezijo in ustvarjalnost bomo objavili strip Zlatka Kraljića In memoriam Josipu Bačiću – Savskemu in Vladimirju Vekiću, s spominskimi zapisi pa se ju bosta spomnila tudi pesnika in prevajalca Jure Drljepan in Željko Perović,« je še dodala mag. Rigler.

Prireditev v Mariboru bo v okviru Tedna ljubiteljske kulture povezovala pesnica in igralka Petra Bauman.

V projektu Sosed tvojega brega, ki ga JSKD organizira že 43. leto, vsako leto sodeluje več kot trideset avtorjev in avtoric. V vseh teh letih je na srečanjih sodelovalo več kot 2.000 avtorjev in avtoric iz več kot dvajsetih držav. S pisanjem v maternem jeziku in sodelovanjem na literarnih delavnicah imajo možnost utrjevanja svoje jezikovne identitete izven matične domovine, pri čemer bogatijo tudi naš kulturni prostor.