Teden ljubiteljske kulture > Novice > Izbrani dogodki na Tednu ljubiteljske kulture 2021

Izbrani dogodki na Tednu ljubiteljske kulture 2021

Med 21. in 30. majem bomo v okviru osmega Tedna ljubiteljske kulture, ki bo letos v znamenju literature in instrumentalne glasbe, ponovno v središče postavili kulturne ustvarjalce s področja celotne Slovenije in tako širšo javnost opozorili na pomen ljubiteljske kulture v slovenskem kulturnem prostoru ter na njene pozitivne vplive na družbo.

Uvodni dogodek letošnje prireditve Beremo skupaj  bomo izpeljali že na predvečer otvoritve, v četrtek 20. maja. Predstavili bomo literarno revijo Hotenja, ki izhaja že vse od leta 1981 in pokriva tako različne literarne zvrsti kot tudi starostne skupine ustvarjalcev. S predstavitvijo izbranih avtoric in avtorjev bomo izpostavili pomen bralne kulture in demonstrirali njeno raznovrstnost.

V petek, 21. maja, bo na otvoritveni slovesnosti v Novem Mestu v ospredju beseda v številnih inovativnih manifestacijah različnih društev, skupin in posameznikov. Nastopili bodo člani mladinskih literarnih, glasbenih in likovnih sekcij, kot tudi drugih kolektivov. Otvoritev bodo pospremile razstave, ki tematizirajo mednarodni projekt mladih, besedo v kontekstu likovne umetnosti in pregled bogate ustvarjalne dediščine ljubiteljske kulture s področja Novega Mesta.

V soboto, 22. maja, bomo v Mariboru organizirali državno srečanje avtoric in avtorjev, ki pišejo v svojih maternih jezikih in bivajo v Sloveniji, Sosed tvojega brega. Jutranjim branjem več kot 40 različnih avtoric in avtorjev bodo sledile literarne delavnice za prijavljene pod vodstvom Željka Perovića, ki bo skrbel poezijo in Zorana Kneževiča, ki bo odgovoren za prozo, dramatiko in esejistiko.

Nadaljevali bomo v Kotljah na Koroškem, kjer bo na Prežihovini v nedeljo, 23. maja, državno srečanje odraslih literarnih ustvarjalcev V zavetju besede, na katerem se bodo z branjem predstavili finalisti natečaja za leto 2020 po izboru urednika in publicista dr. Aljoše  Harlamova. Branje bo napoved šestih regijskih srečanj letošnjega natečaja V zavetju besede 2021, ki bodo potekala junija in septembra ter se končala z zaključno prireditvijo na gradu Rajhenburg, v Brestanici.

V ponedeljek, 24. maja, bomo v prostorih Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani obeležili dvajseto obletnico festivala mlade literature Urška z branjem dosedanjih uršljank in uršljanov, kot tudi njihovih mentoric in mentorjev.

V Ajdovščini se bomo v torek, 25. maja, posvetili dramskim besedilom v prevodu in drami v stripu. Predstavili bomo španski prevod drame 1981 avtorice Simone Semenič, ki je nastal pod okriljem Mentorjeve prevajalnice, in stripovsko ustvarjalnost ilustratorja Santiaga Martina.

V sredo, 26. maja, se bomo v Novi Gorici v okviru okrogle mize o jeziku na stičišču kultur posvetili literarni ustvarjalnosti tako na slovenski kot na italijanski strani meje. S pomočjo uglednih gostov bomo premišljevali pisanje izven domovine in moč pisane besede, ki presega meje, ter se sprehodili po literarni poti, ki povezuje obe Gorici.

V čertek, 27. maja, bomo v prostorih Centra za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani premierno predstavili še neobjavljene pesmi iz zapuščine Tomaža Šalamuna v angleškem prevodu Jureta Potokarja z udeleženci Mentorjeve prevajalnice in spoznali pesniško ustvarjanje aktualnega prejemnika nagrade Tomaža Šalamuna, ameriškega pesnika Jake-a Bauerja.

V Slovenj Gradcu bomo 28. maja obeležili 10. obletnico natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem, Od balade do revolucije, na kateri bomo prisluhnili uglasbitvi vseh zmagovalnih pesmi v izvedbi glasbene zasedbe Suha Južina Band.

Slavnostni zaključek letošnjega Tedna ljubiteljske kulture 29. maja bo v znamenju Josipa Jurčiča. V Ivančni Gorici bomo ob tamkajšnjem občinskem prazniku med drugim podelili Jurčičeva priznanja in predstavili dvanajst prevodov Kozlovske sodbe v Višnji Gori.