Tedni ljubiteljske kulture > Nerazvrščeno > Matjaž Stražar

Matjaž Stražar

matjaž matjaž matjaž

Matjaž Stražar se je rodil v Ljubljani 1971. Na Šoli za risanje in slikanje je leta 2005 diplomiral pri prof. Mladenu Jernejcu in prof. Darku Slavcu. Je član skupin; atelje M.I.K.S., Artgroup RGB in Danaje. Matjaž Stražar je umetnik, čigar delo obsega širok tematski razpon. Pri njem lahko srečamo dela kot so čisto realistični portreti, korak naprej vidimo sliko v pop-artistični maniri, nato pa se spogledamo z naslednjo umetnino – eksperimentom: slikami na materialih, ki se jih loti le človek prežet s smislom za humor in zavedanjem našega časa. In prav humor in ironija tvorita rdečo nit, ki povezuje vsa njegova dela. Kot pravi sam: »Življenje jemljem smrtno resno z vsem dolžnim humorjem!«
Pripravil je preko 50 svojih razstav, poučeval risanje in slikane, se ukvarjal z videom,v zadnjem obdobju pa ga zanimajo predvsem mobili (giblivi kipi – slike) ter alternativni viri energije.

_1x_4x3_matjaz

Na plakatu predstavljam Avto-portret, delo je sicer že starejšega datuma, vendar vedno bol aktualno. Živimo v svetu, kjer smo se ljudje odločili (ali pa se je večina namesto nas),   da bomo še naprej brutalno izkoriščali naravo, kljub zavedanju našega škodljivega delovanja jo bomo onesnaževali z izpuhi in to vse le za voljo naše ležerne mobilnosti. Veliko časa in tistega čudnega civilizacijskega natega – denarja smo pripravljeni zapraviti za vožnjo z našimi zlatimi avtomobili na delo in iz dela, da lahko odplačamo kredit za naš zlati avto, si privoščimo tu in tam izlet in vsakodnevno vozimo otroke iz enega zaprtega prostora v drugega… Glede na to, da so jumbo plakati namenjeni pogledom avtomobilistov jim nudim ne več svoj Avtoportret, pač pa njihov portret…portret našega vsakdana.