Tedni ljubiteljske kulture > Arhiv > Sporočila za javnost 2020 > NAJBOLJŠE KORAČNICE, PROJEKCIJE KRATKIH FILMOV IN LIKOVNA DELA NA NOVEM TRGU V LJUBLJANI

NAJBOLJŠE KORAČNICE, PROJEKCIJE KRATKIH FILMOV IN LIKOVNA DELA NA NOVEM TRGU V LJUBLJANI

ZAKLJUČEK TEDNA LJUBITELJSKE KULTURE

LJUBLJANA – V petek, 19. junija 2020, ob 21. uri, se bo na Novem trgu v Ljubljani s projekcijo najboljših vsebin, ki so nastale v času karantene in po njej, zaključil Teden ljubiteljske kulture 2020 (TLK). Tradicionalna prireditev Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je letos od 15. maja 2020 zaradi epidemije potekala v drugačni obliki, kot smo bili vajeni. Prejšnja leta se je v okviru TLK odvilo po 1.000 dogodkov po vsej Sloveniji, tokrat pa so ljubiteljski kulturniki svoje izdelke in druge vsebine objavljali na družbenih omrežjih in spletnih kanalih JSKD. Organizator je izmed številnih vsebin z različnih kulturno-umetniških področij izbral najboljše – na projekciji bodo med drugim zadonele koračnice, zborovske skladbe, prikazani pa bodo kratki filmi, likovna dela …

Letošnji TLK je kot glavno dejavnost izpostavil inštrumentalno glasbo, zato bo tudi zaključni večer glasbeno obarvan. Nastopili bodo člani zasedbe trobilcev Schaka kvintet, ki ga sestavljajo mladi akademski glasbeniki. Kljub temu da gre za razmeroma mlado zasedbo, ki skupaj muzicira od sezone 2018/2019, »se je Shaka kvintet na glasbenih odrih že dokazal z zrelimi interpretacijami in svežimi glasbenimi idejami. Njegovi člani se izpopolnjujejo pri priznanih trobilnih mojstrih, kot sta Leonhard Paul iz zasedbe Mnozil Brass in Chris Coletti, član skupine Canadian Brass,« so pojasnili na JSKD.

 V PETEK RAZKRITJE DOBITNIKA MEDNARODNE NAGRADE AMATEO 2020

Mednarodna nagrada Amateo (Amateo Award 2020) je namenjena izjemnim projektom ljubiteljskih ustvarjalcev, ki imajo pozitiven učinek na skupnost in ki pomembno vplivajo na kakovost življenja v lokalnem okolju. Letos se je za nagrado prijavilo 64 projektov iz 16 evropskih držav, med petimi finalisti pa je po izboru mednarodne žirije tudi slovenski projekt Jata izkušenih ptic.

Gre za družbeno koreografijo, nastalo po avtorskem konceptu koreografinje in oblikovalke Ajde Tomazin. Soustvarile so jo upokojene Kranjčanke, ki v projektu, v katerem raziskujejo svoje mesto, tudi nastopajo. Kot mentor in so-režiser pa je sodeloval tudi Rok Kravanja.

Ostali finalisti so iz Belgije, Grčije, Nemčije in Nizozemske.

Razglasitev Amateo nagrade 2020 bo v petek, 19. junija 2020, od 18. do 19. ure, mogoče spremljati TUKAJ.