Tedni ljubiteljske kulture > Sporočila za javnost 2020 > VODILNO VLOGO SEDMEGA TEDNA LJUBITELJSKE KULTURE BO ODIGRALA INŠTRUMENTALNA GLASBA

VODILNO VLOGO SEDMEGA TEDNA LJUBITELJSKE KULTURE BO ODIGRALA INŠTRUMENTALNA GLASBA

SLOVENIJA – Sedmi Teden ljubiteljske kulture (TLK)ki vsako pomlad po vsej Sloveniji in zamejstvu za dober teden združi ustvarjalce in ljubitelje kulture, bo letos med 15. in 24. majem precej drugačen, kot smo ga bili vajeni doslej. Namesto na prireditve, druženja in izobraževanja, ki so se običajno odvijala po vsej Sloveniji in so jih organizatorji, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) s svojimi izpostavami ter Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS), vsako leto našteli okoli tisoč, se dogajanje zaradi epidemije seli na splet. Kulturniško ustvarjanje je že mogoče spremljati na spletni strani TLK, Facebooku ter Instagramu, kjer potekajo predstavitve kulturno-umetniških društev in skupin, ki se ukvarjajo z inštrumentalno dejavnostjo, kot so godbe na pihala, big bandi, tamburaši, mandolinisti, citrarji,  orgličarji in drugi, predstavljajo se tudi različni inštrumenti. Slišati pa je mogoče tudi zanimive glasbene izdelke, ki so nastali v času karantene.

Vodilna tema letošnjega TLK je inštrumentalna glasba, v vlogi ambasadorja TLK, ki skrbi za večjo prepoznavnost ljubiteljske kulture v širši javnosti (z letošnjim poudarkom na inštrumentalni glasbi), pa bo klarinetist in pevec Dejan Krajnc, znan tudi kot Poskočni Dejan.

Na temo inštrumentalne glasbene dejavnosti bo v torek, 19. maja, ob 18. uri, v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna potekala okrogla miza z naslovom Kaj pomeni, ko zaigra inštrument?,  ki bo predvajana preko spletnih medijev, kasneje pa bo dosegljiva tudi na kanalih lokalnih TV postaj.
V debati bodo sodelovali priznani in profesionalni ustvarjalci na področju glasbe: mag. Marko Repnik, akademski glasbenik in direktor JSKD,  dr. Katarina Habe, doktorica psihologije in predavateljica na akademiji za glasbo, Andrej Zupan, akademski glasbenik, profesor klarineta ter dirigent pihalnega orkestra na Konservatoriju za glasbo, dr. Nejc Sukljan, doktor muzikologije in predavatelj na oddelku za Muzikologijo v Ljubljani, Mitja Dragolič, akademski glasbenik, profesor klarineta ter predsednik strokovne komisije ZSG in Dejan Krajnc, ambasador TLK. Moderator okrogle mize bo Daniel Leskovic, akademski glasbenik in producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost na JSKD.
Sodelujoči bodo iskali odgovore na številna vprašanja, med drugim, zakaj se vključiti v glasbo že v mladosti, zakaj je glasbena vzgoja mnogo več kot le prostočasna dejavnost, kako na človeka vpliva glasbeno udejstvovanje in je kakšna razlika med ljubiteljskim in profesionalnim ustvarjanjem pri razvoju osebnosti v času odraščanja.

 

TLK se v običajnih razmerah začenja s svečano otvoritveno prireditvijo, vselej v drugem slovenskem kraju, letos pa ga bodo odprle virtualne poslanice, ki bodo občinstvo dosegle prek družbenih omrežij, med drugim na uradni spletni strani JSKD in TLK ter na Facebook profilih TLK in JSKD instrumentalna glasbaNa večer otvoritve TLK, v četrtek, 14. maja, ob 19.30, bo ustvarjalce in vse ljubitelje kulture nagovoril direktor JSKD mag. Marko Repnik. Po poslanici bo predvajan posnetek osrednjega odprtjaTLK-ja iz leta 2015 v Novi Gorici.  Prireditev z naslovom VIZIJA SVETLOBE je bila hkrati otvoritvena predstava Festivala Vizije – Festivala mladinskih skupin Slovenije in je bila posvečena mladinski ustvarjalnosti. Predstava je preplet različnih kulturnih zvrsti: gledališča, plesa, folklore, zborovskega in ljudskega petja, inštrumentalne glasbe, likovne in multimedijske umetnosti.
V petek, 15. maja, bo sledila poslanica podpredsednice ZKDS mag. Marijane Kolenko, v ponedeljek, 18. maja, bo objavljen nagovor ambasadorja TLK Dejana Krajnca in v torek, 19. maja, še poslanica častnega pokrovitelja letošnjega TLK, ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija.

 

SOUSTVARJAJTE TLK

Organizator vabi kulturno-umetniška društva, skupine in druge ustvarjalce, da soustvarjajo spletne vsebine TLK in jih prijavijo v TLK dogodkovniku in objavijo na družbenih omrežjih. Na videoposnetkih lahko predstavijo na primer inštrument, narodno nošo, zanimivega kulturnika oziroma umetnika, zaigrajo koračnico, zapojejo ljudsko ali umetno pesem, zaplešejo, objavijo odlomek iz gledališke predstave, pošljejo fotografijo likovnega dela …
Čeprav TLK poteka do 24. maja, lahko ustvarjalci prijavijo tudi dogodke, ki bodo trajali vse do 15. junija, če se bodo ukrepi zaradi epidemije sprostili, so to lahko tudi prireditve v živo. S partnerjema projekta, SAZAS-om in IPF-jem, je namreč dosežen dogovor o oprostitvi nadomestil za avtorske in sorodne pravice za vse brezplačne prireditve do 15. junija.

 

NAJBOLJŠA DELA IN ZMAGOVALCI NATEČAJEV SE PREDSTAVIJO NA TLK

Pomladni likovni (Protistrip in Razgledi doma), literarni (Roševi dnevi, V zavetju besede, Festival mlade literature Urška in natečaj za najboljšo protestno pesem Mentorjev feferon) in filmski (KoronaFESTfulFejstFilmae-natečaji JSKD, razpisani v času karantene, so doživeli izjemen odziv med ljubiteljskimi kulturnimi ustvarjalci. Na naslov organizatorja je prispelo več kot 440 likovnih del, 380 stripov in 80 kratkih filmov, na literarnih natečajih in delavnicah pa sodeluje skoraj 400 literatov vseh starosti, kar kaže, da je kultura mnogim krajšala čas in lajšale tegobe, ki jih je prinesla samoizolacija ob epidemiji. Nekatera najboljša dela in zmagovalci natečajev bodo predstavljeni v času TLK.

 

AMATEO KONFERENCA

V času Tedna ljubiteljske kulture bo mogoče spremljati tudi letno konferenco Amateo 2020, ki bo 14. in 15. maja potekala v obliki spletne konference na temo Culture cares – vpliv ljubiteljske kulture na zdravje. Amateo je evropska mreža za aktivno participacijo v kulturi, ustanovljena leta 2008 v Ljubljani, na letošnji letni konferenci pa bodo z interaktivnimi predstavitvami, razpravami in okroglimi mizami, na katerih bodo sodelovali strokovnjaki iz vse Evrope, izpostavili vpliv kulture in kulturnega udejstvovanja na dobro počutje posameznikov in kvaliteto življenja v družbi. Tema je v trenutnih razmerah še posebej relevantna, saj prepoznavamo številne umetniške pobude, s katerimi profesionalni in ljubiteljski ustvarjalci skozi različne umetniške intervencije blažijo stres in negativna občutja ljudi, ki imajo zaradi ukrepov preprečevanja pandemije omejene socialne stike, ter jih hkrati spodbujajo, da se tudi sami pridružijo ustvarjalnemu delu.

Program konference in ostale informacije so na voljo na spletni strani AMATEO.