Tedni ljubiteljske kulture > Sporočila za javnost 2016 > Poročilo z novinarske konference

Poročilo z novinarske konference

Ljubljana, 10. 5. 2016

TRETJI TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE V ZNAMENJU PETJA
Slavnostna otvoritev 14. 5. 2016 – Sredi zvezd v Žalcu

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) sta danes, 10. 5. 2016, pripravila novinarsko konferenco pred tretjim Tednom ljubiteljske kulture (TLK), ki bo potekal med 13. 5. 2016 in 22. 5. 2016, ko se bo po po vsej Sloveniji in v zamejstvu zvrstilo več kot 1.000 različnih kulturnih dogodkov. S tem bodo številna kulturna društva, etnične skupine, izobraževalne in kulturne ustanove opozorili na kakovost, množičnost in pozitivne vplive ljubiteljske kulture na življenja posameznikov. Teden ljubiteljske kulture je projekt, namenjen osveščanju javnosti o razširjenosti in pomenu ljubiteljske kulture za sodobno družbo. Letos se TLK prvič aktivno povezuje tudi s Tednom vseživljenjskega učenja, zato bo 17. maj posvečen dnevu učenja in kulture.

Teden ljubiteljske kulture je vsako leto posvečen določeni temi in tako bo osrednja tema letošnjega TLK namenjena zborovskemu petju – ker je to najbolj razširjena kulturna dejavnost pri nas, ker so naši zbori in vokalne skupine po kakovosti v samem svetovnem vrhu, še posebej zato, ker ima petje številne blagodejne vplive na zdravje posameznikov in celotne družbe.

Zato bosta slavnostna otvoritev in zaključek TLK vokalno obarvana: slavnostna otvoritev TLK bo potekala 14. maja 2016 ob 19.30 v Žalcu v okviru FESTIVALA SREDI ZVEZD, kjer bodo nastopile najboljše male vokalne skupine Slovenije. Teden se bo nadaljeval z desetimi velikimi regijskimi kulturnimi projekti, ki se jim bo pridružilo okrog 1.000 dogodkov po vsej Sloveniji. Zaključna slovesnost TLK bo 21. maja 2016 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani s koncertom obeležil svojo 90-letnico.

Tednu ljubiteljske kulture se vsako leto pridruži več društev, ustanov in posameznokov, kar pomeni, da projekt dosega svoj namen spodbuditi ustvarjalce, da stopijo na svetlo in se predstavijo širši javnosti. Ljubiteljska kultura združuje približno 110.000 posameznikov, ki ustvarijo 25.000 prireditev letno, ki si jih ogleda 4 milijone obiskovalcev! Poleg tega dosega vrhunske rezultate tako doma kot v tujini ter je nepogrešljiva pri odkrivanju talentov in spodbujanju bodočih umetnikov. In še to – ukvarjanje z ljubiteljsko kulturo ne škoduje zdravju, pravzaprav nasprotno – ga  krepi! Temu bo 17. 5. 2016 namenjena osrednja okrogla miza v Cankarjevem domu, ki so jo organizatorji poimenovali PETJE NA RECEPT in na kateri bodo različni strokovnjaki (prvič bomo v Sloveniji gostili tudi predstavnico mreže pojočih bolnišnic iz Nemčije Moniko Wiese) razpravljali o pozitivnih vplivih petja na zdravje posameznikov.

V Tednu ljubiteljske kulture organizatorji med drugim izpostavljajo še predstavo INKOGNITO AFS France Marolt, ki bo 14. in 15. maja na odru Cankarjevega doma predstavila manj znane in celo na novo rekonstruirane maske slovenskega etničnega ozemlja ter edinstven ples hudiča, demonov in drugih bitij, FESTIVAL ZMAJ KAMIŠIBAJ, festival japonskega gledališča na malem lesenem odru, ki bo v Hiši otrok in umetnosti v Ljubljani potekal 19. in 20. maja ter FESTIVAL MLADINSKE KULTURE VIZIJE, ki bo potekal v Novi Gorici med 20. in 22. majem 2016.  Osrednji regijski kulturni dogodki se bodo preko celega tedna odvijali tudi po vsej Sloveniji v organizaciji območnih izpostav JSKD.

V Tednu ljubiteljske kulture 2016 pripravlja JSKD dodatne promocijske akcije pod skupnim imenom NAJ SE VIDI! Gre za nagradne natečaje, kot je TLK KUKALO (izbor najboljše fotografije in pesmi; TLK-jevo kukalo bo avtorja najboljše fotografije in pesmi nagradilo z dvodnevnim vikend paketom za dve osebi v Zdravilišču Radenci), akcijo ODPRTI ATELJEJI (10 mladih umetnikov bo 13. 5. 2016 slikalo na 10 velikanskih platen (jumbo plakati) na različnih lokacijah v Ljubljani, številni umetniki po vsej Sloveniji bodo svoje ateljeje odprli za javnost; s tem želi JSKD spodbuditi javni interes na področju likovne umetnosti in pomagati ustvarjalcem pri promociji njihovih del) in poziv STOPITE NA SVETLO! (vabilo vsem prebivalcem Slovenije, da na okenske police ali pred hiše, v trgovinske izložbe itd. na ogled postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst, s katero se ukvarjajo).

Vsi prijavljeni dogodki so objavljeni v koledarju dogodkov na spletni strani tlk.jskd.si.

Projekt ima facebook stran Fb-tedenljubiteljskekulture. Glavni medijski sponzor projekta je RTV Slovenija. Sodelovanje in sponzorstvo projekta je potrdilo tudi Združenje SAZAS – podrobnosti o dogovoru in ugodnostih za sodelujoče najdete na tlk.jskd.si. Med prijavljenimi dogodki preko portala tlk.jskd.si bo organizator po zaključku TLK izžrebal srečnega nagrajenca, ki bo prejel vikend paket za dve osebi v hotelu Convent družbe Adria Ankaran.

 

Dodatne informacije:Urška Bittner Pipan, programska vodja TLK / urska.bittner@jskd.si /

T: +386 41 594 547