Tedni ljubiteljske kulture > Novice > Poslanica predsednika RS in častnega pokrovitelja projekta, Boruta Pahorja, ob otvoritvi TLK 2021

Poslanica predsednika RS in častnega pokrovitelja projekta, Boruta Pahorja, ob otvoritvi TLK 2021

Poslanica predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob Tednu ljubiteljske kulture 2021

»Potrebujemo kulturo«

Spoštovani gospe in gospodje, dragi ustvarjalci in ljubitelji kulture.

Čudovito je, da se te dni v kulturne ustanove po Sloveniji ponovno vrača življenje, ki ga prinašate ustvarjalci in ljubitelji kulture. Naposled je nastopil čas, da se ponovno snidemo v kulturnih hramih po domovini in izkažemo podporo kulturnim ustvarjalcem. Tudi kultura, ljubiteljska in profesionalna, potrebuje našo pomoč in podporo, da bo lahko okrevala in se razvijala. Teden ljubiteljske kulture je sijajna priložnost za to.

Kultura ima zelo pomembno vlogo za okrevanje družbe. Ljudje potrebujemo kulturo. Potrebovali smo jo v najzahtevnejših obdobjih epidemije, ko ste nas kulturniki s svojo ustvarjalnostjo bodrili in nam pomagali ohranjati vedrino. In potrebujemo jo zdaj, v obdobju okrevanja. Le tako bomo kot narod, ki je s kulturo krepil svojo samobitnost, lahko ponovno zaživeli in okrevali.

Kulturo v najširšem in najžlahtnejšem smislu pravzaprav ustvarjamo vsi mi. Kultura živi in se razvija skozi naša dejanja in besede, skozi odprtost srca in uma. Kultura je sposobnost prisluhniti drugim, se spoštljivo pogovarjati, se odreči izključevanju in sovražnosti ter spodbujati ljubeznivost. Tudi zato je kultura nepogrešljiva v procesu družbenega okrevanja.

Z veseljem in ponosom sem že četrto leto zapored častni pokrovitelj tedna ljubiteljske kulture. Z najboljšimi željami za doživete in ustvarjalne dni vas vse lepo pozdravljam in vam želim vse dobro.

Srečno!