Tedni ljubiteljske kulture > Novice > Prvi Dialog z Ireno Rajh

Prvi Dialog z Ireno Rajh

Objavili smo prvo oddajo Dialog, Podcast gledališče in lutke JSKD v kateri gostimo Ireno Rajh. Podcast je namenjen tematikam, ki se dotikajo ljubiteljskega gledališkega in lutkovnega ustvarjanja. Z gosti pa se bomo pogovarjali tudi o drugih zanimivih temah povezanimi z gledališčem in lutkami. Vse oddaje podcasta najdete na TLK spletni strani: https://tlk.jskd.si/category/podcast/

Irena Rajh, lutkarica, animatorka, režiserka, mentorica lutkovne vzgoje je z lutkami povezana od otroštva. Eden od povodov za pogovor z njo je bila fotografija s prvega Srečanja mladih slovenskih lutkarjev (1970) objavljena ob Svetovnem dnevu lutk. Irena se je s Pionirskim domom redno udeleževala državnih srečanj. Skupina, ki jo je vodil Lojze Kovačič pa je potovala tudi v tujino in je predstavljala vrh jugoslovanske alternativne lutkovne ustvarjalnosti.

Irena Rajh kot strokovna spremljevalka in predsednica strokovne programske komisije za gledališko in lutkovno dejavnost, predvsem pa kot mentorica redno spremlja lutkovno ustvarjalnost. Še vedno se najdejo mentorji, ki ustvarjajo izvrstne predstave, je pa upad števila lutkovnih predstav v primerjavi z 90imi leti velik. Kaj vse se je spremenilo in kakšne so možnosti za izboljšanje.

Irena je ustvarjanju z lutkami ostala zapisana tudi v času študija in se je ko je bilo to možno, v času osamosvojitve Slovenije, z Lutkovnim gledališčem FRU-FRU  iz alternativne lutkovne scene (ki je bila takrat v veliki meri povezana z ljubiteljsko kulturo) podala na profesionalno pot.

 

Vzporedno je nastajala tudi ideja o novem projektu, ki bi mladim približal lutke in jih aktivno vključil v lutkovno ustvarjanje, zato sta z Jeleno Sitar, ki bo gostja naslednje epizode, razvili koncept Hiše otrok in umetnosti. Eden zadnjih projektov je prav Hišina lutkovna akademija, ki je korak k ponovnemu zagonu lutkovnega ustvarjanja za odrasle (delavnice so tako namenjene udeležencem od 19. leta dalje in skozi učni proces o razvijanju lutkovne predstave v vseh pogledih, se spodbuja tudi delo na lutkovnih predstavah za odraslo publiko).

Na koncu izvemo tudi, kako Irena Rajh in Hiša otrok in umetnosti preživljajo karanteno in o Lutkalnicah, ki nastajajo v času, ko smo zaradi ukrepov vsi ostali doma.

Več izveste v samem pogovoru, ki je objavljen zgoraj. Dialog lahko spremljate tudi na SoundCloud in ITunes.