Teden ljubiteljske kulture > Novice 2017 > Severa Gjurin ob Tednu ljubiteljske kulture

Severa Gjurin ob Tednu ljubiteljske kulture

severa_kakor-da-se-nic-ni-zgodilo_singl_mali

“Večkrat pomislim, kakšna bo prihodnost, kaj nas zanima, ko si predstavljamo svet vnaprej. Vedno baziram na misli: seveda nas zanima, kakšni bodo televizorji in dvigala, ampak predvsem nas zanima, kakšni bomo drug do drugega. Kultura je omika.

Plesati, peti, risati, pripovedovati… Kako elementarno to zveni. Kako nujno za družbo v vsakem času. Z umetnostjo in kulturo se praviloma ukvarjamo ljudje, ki nam ni težko prehoditi tudi težje poti, se odrekati. Kot likovno pedagoginjo me spremljajo misli o motivaciji. Ve se, da zunanja pomeni priznanje, nagrado, denar, tudi pohvalo. Notranja pa le to, da želiš to nekaj početi, ker pač moraš in imaš to enostavno rad.

Imamo močno kulturo in ogromen, tudi sramotno neizkoriščen potencial. Od pop kulture do bogate kulturne dediščine. Umetniške in kulturne dejavnosti so najpomembnejše za tiste dele človeka in družbe, iz katerih se napajajo, poleg seveda bioloških, odločujoči parametri za kakovost življenja – čustvena, moralna, družbena zavest. Oziroma samozavest. Na osebni in kolektivni ravni.

Vsi, ki smo Ustvarjalci, smo Ljubitelji. Lahko si tehnično profesionalec in nimaš rad dejavnosti. Lahko si tehnično  ljubitelj in si profesionalen v dejavnosti. Vse pa je vedno namenjeno od ljudi za ljudi. Vse je del enega ekosistema – kultura je stvar človeka, zavedanja kdo smo in kaj smo drug za drugega.”

Severa Gjurin
Državna selektorica Fotovizije 2017, Vizije, Festival mladinske kulture