Tedni ljubiteljske kulture > Novice > TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE, POSVEČEN PISANJU IN BRANJU – tiskovna konferenca

TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE, POSVEČEN PISANJU IN BRANJU – tiskovna konferenca

»Če ne bomo znali pritegniti mladih v ustvarjalne procese, se družba ne bo razvijala.«

Mag. Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto

NOVO MESTO – V Kulturnem domu Janeza Trdine v Novem mestu je v ponedeljek, 17. maja, potekala novinarska konferenca, na kateri sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z Območno izpostavo Novo mesto in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) predstavila osmi Teden ljubiteljske kulture (TLK). Med 21. in 30. majem se bodo tako po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru odvili številni kulturni dogodki, izpostavljena dejavnost letošnjega TLK pa je literatura z bralno kulturo. Zbrane na novinarski konferenci so pozdravili mag. Gregor Macedoni, župan Mestne občine (MO) Novo mesto, Metka Šošterič, direktorica JSKD po pooblastilu Vlade RS in Irena Yebuah Tiran, ambasadorka TLK, prihajajoči Teden ljubiteljske kulture z osrednjimi dogodki pa so predstavili Maja Papič, vodja projekta TLK, mag. Barbara Rigler, producentka JSKD za literaturo, in Klavdija Kotar, vodja Območne izpostave JSKD Novo mesto. Kot so izpostavili na novinarski konferenci, je v času, ko kulturo v veliki meri krojijo razmere, povezane z epidemijo, ena od prednostnih nalog JSKD in s tem tudi TLK spodbujanje in ohranjanje ustvarjalnosti, zlasti pri mladih. Prireditev poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja.

 Kot je v uvodu povedala Metka Šošterič, direktorica JSKD po pooblastilu Vlade RS, je JSKD vodilna mreža na področju ljubiteljske kulture, ki v okviru svojih programov zagotavlja strokovno in organizacijsko podporo ljubiteljskim kulturnim dejavnostim v celotnem slovenskem etničnem prostoru. »Prednostna naloga našega delovanja je skrb za dostopnost kulturnih dobrin in možnost aktivnega kulturnega udejstvovanja vseh, ne glede na starost, geografsko, etnično ali kakršno koli drugo pripadnost. V času epidemije je bila naša osnovna skrb spodbujanje posameznikov k ustvarjalnemu delu ter ohranjanje stika z ustvarjalci, ki so pri nas res številčni. Okoli 110.000 ustvarjalcev, ki delujejo v okviru 5.000 kulturnih društev, na letni ravni pripravi okoli 25.000 prireditev.«

Župan MO Novo mesto mag. Gregor Macedoni je izrazil veliko zadovoljstvo, da Novo mesto gosti odprtje TLK, saj je prepričan, da lahko mesto veliko pokaže tudi na področju ljubiteljske kulture. »Rad bi se zahvalil vsem, ki vlagajo svoj čas in energijo v kulturno ustvarjanje, tako ustvarjalcem kot Območni izpostavi JSKD Novo mesto, ki pri tem opravlja izjemno delo. Čas epidemije je pokazal, da marsikaj ni samoumevno, niti kultura, ki predstavlja nadgradnjo družbe in duhovno rast posameznika. Če ne bomo znali pritegniti mladih v ustvarjalne procese, pa se družba ne bo razvijala,« je podaril Macedoni in dodal, da je letošnji TLK ravno po meri Novega mesta, ki nosi naziv Branju prijazna občina.

 TLK za ponovno ustvarjalno aktivacijo

Tudi Maja Papič, vodja projekta TLK, je poudarila posebno vlogo JSKD pri ponovni aktivaciji in prebujenju po času, ko je bilo druženje in ustvarjanje v živo onemogočeno. Ustvarjalce želijo spodbuditi k ustvarjanju in obiskovanju kulturnih dogodkov, predvsem pa za kulturno ustvarjanje aktivirati mlade. »Ljubitelje kulture in ustvarjalce vseh generacij, umetnike, kulturna društva in skupine, zveze kulturnih društev, še posebej pa mlade, vabimo k obisku oziroma spremljanju številnih dogodkov, pa tudi k aktivnemu soustvarjanju programa TLK. Spodbujamo jih, da prijavijo svoje dogodke v TLK dogodkovnik na spletni strani jskd.tlk.si ali pošljejo umetniške stvaritve, nastale v času epidemije, ki bodo na ogled na družbenih omrežjih JSKD. Čeprav sta letošnji vodilni temi literatura in instrumentalna glasba, so v TLK vključeni ustvarjalci z vseh področij kulturno-umetniškega udejstvovanja v okviru JSKD – poleg literature in instrumentalne glasbe so to gledališče in lutke, film, ples, folklora, zborovsko petje in likovna dejavnost.«

 Mag. Barbara Rigler, producentka JSKD za literaturo, je predstavila osrednje dogodke TLK, ki letos v glavno vlogo postavlja literaturo. »V času epidemije covida-19 smo imeli na literarnem področju privilegij, da smo lahko ustvarjali nemoteno, seveda prek spleta. Tako smo izpeljali vse redne programe literarne dejavnosti JSKD, nekateri od njih so tudi del programa TLK, pri čemer sodelujejo različne generacije literatov.« Med literarnimi programi JSKD sta Sosed tvojega brega, državno srečanje tujih avtorjev in avtoric, ki živijo v Sloveniji in pišejo v maternem jeziku, in projekt V zavetju besede, ki združuje odrasle literarne ustvarjalce, ki pišejo v slovenskem jeziku. »Posebno pozornost velja nameniti Festivalu mlade literature Urška, katerega cilj je iskanje mladih pisateljskih talentov. Vsakoletni zmagovalec oziroma zmagovalka natečaja se okiti z naslovom uršljan/uršljanka, za nagrado pa mu JSKD izda literarni prvenec. Festival letos poteka že dvajseto leto, v okviru TLK pa bodo izvedli bralni maraton dosedanjih zmagovalcev Urške in njihovih mentorjev,« je še povedala mag. Barbara Rigler.

 V okviru TLK bodo obeležili tudi pet let delovanja Centra poezije Tomaža Šalamuna in ob tej priložnosti pripravili spletni pogovor z ameriškim pesnikom Jakom Bauerjem, letošnjim prejemnikom Šalamunove nagrade.

Ambasadorka TLK Irena Yebuah Tiran je povedala, da je v zadnjih letih prejela številna povabila za ambasadorstvo pri različnih projektih, vendar se je še posebej razveselila povabila k sodelovanju pri Tednu ljubiteljske kulture, »zlasti, ker je vodilna tema projekta literatura. Sama res veliko berem, tudi zato, da lahko dobro opravljam svoj poklic, saj se petje začne z besedilom. Poleg tega zelo cenim ljubiteljsko kulturo, sama sem namreč začela po tej poti kot učenka glasbene šole. Ljubitelji pa so tudi tisti, ki plemenitijo ustvarjanje nas, profesionalnih umetnikov. Zame je namreč povsem drugače, če pojem pred občinstvom, ki ima uvid v petje. Poleg tega lahko nam, profesionalcem, delovna rutina jemlje strast, druženje z ljubitelji pa lahko v nas zaneti nov ogenj.«

Klavdija Kotar, vodja Območne izpostave JSKD Novo mesto, je povedala, da je Novo mesto s ponosom prevzelo organizacijo nacionalnega odprtja Tedna ljubiteljske kulture, k snovanju in izvedbi programa pa so pritegnili predvsem mlade. Festival bo zaradi epidemioloških omejitev odprlo posneto predavanje, ki ga bodo na družbenih omrežjih JSKD predvajali v petek, 21. maja, ob 20. uri. »Na dogodku, ki smo ga naslovili #MLADINA JE PRED MISIJO (ne)MOGOČE in ga je pripravila naša območna izpostava, pa sodelujejo člani različnih mladinskih literarnih, likovnih, glasbenih in drugih kolektivov, nastopa 46 učencev, srednješolcev in študentov, ki po večini prihajajo iz Novega mesta. V okviru prireditve pa smo pripravili tudi dve razstavi. Prva nosi naslov NOVO MESTO KULTURE, na njej pa se na velikih plakatih predstavljajo društva, skupine in posamezniki z območja Območne izpostave JSKD Novo mesto, ki na regijskih in državnih prireditvah dosegajo najboljše rezultate. Druga razstava je nastala v okviru mednarodnega projekta Lepljenka – Potujoči labod, v katerem je ustvarjalo več kot 570 gimnazijcev iz 13 slovenskih in sedmih gimnazij iz tujine in ki v obliki literarne lepljenke po vzoru Srečka Kosovela predstavlja literarna razmišljanja mladih, povezana s preizpraševanjem njihovega obstoja v družbi,« je povedala Klavdija Kotar.

Okrogla miza o mladih in ustvarjalnosti

Maja Papič, programska vodja TLK, pa je izpostavila še en pomemben dogodek, ki bo potekal pod okriljem TLK. »Pripravljamo okroglo mizo, ki se bo dotaknila mladih in njihovega odnosa do kulture in umetniškega ustvarjanja. Izhodišče pogovora s strokovnjaki z različnih področij na okrogli mizi z naslovom Mladi, ustvarjalnost in kultura, ki bo potekala v sredo, 2. junija, ob 17. uri na spletu, bodo izsledki raziskave Analiza stanja mladih v kulturi. V tej je sodelovalo skoraj 4.000 mladih med 15. in 25. letom starosti, vodil pa jo je dr. Tomaž Simetinger

Partnerja Tedna ljubiteljske kulture sta tudi Združenje SAZAS in IPF. Od 20. maja do 20. junija so vse brezplačne prireditve, ki bodo prijavljene v TLK dogodkovnik, oproščene plačila nadomestil za avtorske in sorodne pravice.

TLK nagrajuje

Sodelovanje pri ustvarjanju velikega dogodka, kakršen je TLK, pa udeležencem lahko prinese tudi nagrade, saj se lahko vključijo v nagradne igre, ki potekajo na družbenih omrežjih JSKD. V nagradni igri #KULTURATEISCE sodelujejo vsi, ki bodo na TLK prijavili dogodek, nagradna igra Vrtovi berejo pa je namenjena ljubiteljem branja, ki so vabljeni, da se za privlačne nagrade potegujejo s fotografijami branja v naravi.

 

Dodatne informacije:
Maja Papič, vodja projekta
Tel. št.: 040 559 345
E-pošta: maja.papic@jskd.si