Tedni ljubiteljske kulture > Novice > VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO: TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE IN VIZIJE, 20.–29. maj 2022

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO: TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE IN VIZIJE, 20.–29. maj 2022

NOVA GORICA – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije vabita v torek, 17. maja, ob 11. uri na novinarsko konferenco pred Tednom ljubiteljske kulture (TLK), ki bo letos potekal med 20. in 29. majem (razširjen datum do 19. junija).

Na novinarski konferenci, ki bo potekala v Kulturnem domu Nova Gorica, bodo o poudarkih letošnjega TLK in pomenu ljubiteljske kulture spregovorili Damjan Damjanović, direktor JSKD, mag. Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja JSKD za program in vodja TLK, Gojmir Lešnjak – Gojc, letošnji ambasador TLK, Matjaž Šmalc, producent za filmsko dejavnost pri JSKD, in producent JSKD za gledališko dejavnost Jan Pirnat.

Teden ljubiteljske kulture je osrednji letni projekt JSKD, namenjen promociji in predstavitvi ljubiteljske kulture širši javnosti. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti vsako leto za osrednjo temo TLK, katerega otvoritev bo letos potekala 20. maja ob 20. uri v Kulturnem domu v Novi Gorici, izbere eno od umetniških zvrsti, in tako je letošnja izdaja posvečena najmlajši v družini umetnosti – filmu. V ospredju programa bodo odnos do filma ter pomen filmske pismenosti in ustvarjalnosti pri vzgoji in izobraževanju.

Na dan otvoritve TLK se bo v Novi Gorici začel festival Vizije – festival mladinske kulture, ki bo potekal do 22. maja, in katerega namen je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave, mladinske rock skupine ter posameznike na likovnem in filmskem področju. Pod okriljem Vizij bo letos potekal tudi festival mladinskega filma FilmFreš, na katerem bodo med 20. in 22. majem sodelovali filmi vseh oblik in zvrsti. Vizualna umetnost bo v okviru TLK zastopana še na fotografski razstavi z naslovom Fotovizije: Utrip grajenega prostora, ki jo bo 21. maja odprla novogoriška galerija Mostovna.

Po dveh pandemičnih letih se obeta še vrnitev Festivala neodvisnega filma, ki se bo letos zvrstil 28. in 29. maja v odlični dvorani Slovenske kinoteke. A filmsko žarišče se s tem za TLK ne bo izteklo, saj bo 1. junija v prostorih AGRFT v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom »Filmar naj bo!«, kjer se bodo udeleženci posvetili zlasti pomenu filmskega ustvarjanja ter pomenu izobraževanja za učitelje in mentorje s področja filmske pedagogike.

Tokratna izdaja Tedna ljubiteljske kulture bo vrhunec doživela 18. junija v Arboretumu Volčji Potok, kjer se obeta celodnevno dogajanje na sedmih prizoriščih z več kot 1.000 nastopajočimi. Organizatorji prireditve, torej Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Občina Kamnik in Arboretum, bodo ta dan udejanjili vseslovensko humanitarno akcijo, kjer bodo zbirali sredstva za pomoč otrokom z rakom.