Teden ljubiteljske kulture > Sporočila za javnost 2015 > Napoved Vizij 2015

Napoved Vizij 2015

PRED VRATI SO VIZIJE, OTVORITVENI FESTIVAL
TEDNA LJUBITELJSKE KULTURE

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) ponovno pripravlja tridnevni festival mladinske ustvarjalnosti Vizije 2015, ki bo v Novi Gorici potekal od petka, 15. 5. 2015, do nedelje, 17. 5. 2015, in bo skupaj z osrednjo večerno slovesnostjo otvoritveni festival letošnjega Tedna ljubiteljske kulture (TLK), ki bo po vsej Sloveniji in v zamejstvu potekal do nedelje, 24. 5. 2015, in katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Vizije, festival mladinske ustvarjalnosti, je že tradicionalno srečanje najboljših mladinskih gledaliških in rock skupin Slovenije ter zamejstva, ki se mu zadnja leta pridružujejo najboljše mladinske lutkovne skupine, prvič pa tudi izstopajoči mladi fotografi. V petek in soboto si bo moč na štirih lokacijah v Novi Gorici (SNG Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica, Gimnazija Nova Gorica, Kulturni center Mostovna) ogledati sedem gledaliških in tri lutkovne predstave, prisluhniti petim mladim rock skupinam in obiskati dve razstavi devetih mladih fotografov, v nedeljo pa se bodo mladi ustvarjalci – teh bo letos približno 150 – udeležili ustvarjalnih delavnic z različnih umetniških področij. Nastop in vizije vseh udeležencev festivala bo ocenila strokovna žirija v sestavi dramaturg, scenarist, režiser in umetniški vodja gledališča Glej Marko Bratuš (predsednik žirije), glasbenik in kantavtor Zoran Predin, raper, igralec in lutkar Jose in gengsta raper primorske regije Smaal Tok.

Festival bodo slavnostno otvorili v petek, 15. 5. 2015, ob 20.30, v SNG Nova Gorica z avtorsko odrsko uprizoritvijo Vizija svetlobe režiserja in direktorja festivala Vizije Matjaža Šmalca. To bo tudi osrednja otvoritev Tedna ljubiteljske kulture, v kateri bo nastopilo več kot 60 mladih ustvarjalcev. Slavnostna govornica otvoritve TLK in Vizij bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Sicer pa bo v Novi Gorici zabavno že čez ves otvoritveni dan, saj bodo mladi ustvarjalci z raznimi umetniškimi intervencijami zavzeli trge in ulice tega mladega mesta, nato pa se bo dogajanje neutrudno nadaljevalo vse do nedelje.

Strokovna žirija bo najboljšim v nedeljo, 17. 5. 2015, ob 16.00, v SNG Nova Gorica podelila vizionarje. Dobitniki vizionarja za najboljšo gledališko in lutkovno predstavo bodo dobili možnost brezplačne udeležbe na različnih poletnih gledaliških in lutkovnih delavnicah, najboljša gledališka predstava v celoti pa se bo uvrstila še v spremljevalni program 54. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal konec septembra v Postojni. Najboljši rock skupini bodo študenti Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici zrežirali in posneli videospot.

Letošnji festival Vizije je nekaj posebnega, saj ima dve ključni nalogi. Prva je predstaviti, izbrati in nagraditi najboljše mlade ustvarjalce s podorčja gledališča, lutk, rock glasbe in fotografije, ki so že prestali strogo sito letošnjih selektorjev Ane Ruter (gledlišče), Matevža Gregoriča (lutke), Daniela Leskovica (rock glasba) ter Toneta Račkega in Sonje Lebedinec (fotografija). Reference selektorjev in njihova mnenja o videnem najdete v priloženi knjižici festivala. Druga naloga pa je tudi preko Tedna ljubiteljske kulture širšo javnost opozoriti na večkrat prezrto dejstvo, da je ljubiteljska kultura kul in mlada, da se z njo na različnih področjih ukvarja ogromno mladih tako v mestnih središčih kot tudi na podeželju in da jih kultura bogati, ker med njimi spleta nove in globlje vezi, širi obzorja in veseli. Poleg tega pa so ravno Vizije in visoka kakovost umetniških stvaritev mladih, ki jih lahko vsako leto vidimo in doživimo na tem pomembnem festivalu, priložnost, da opozorimo, kako pomembno je, da tako mlade kot tudi starejše ljubiteljske ustvarjalce vodijo usposobljeni mentorji.

Na Vizijah 2015 se bodo predstavili:

GLEDALIŠKE SKUPINE: Amaterski mladinski oder Nova Gorica, Gledališče ggNeNi,
KD Teater Grosuplje, Teater Pozitiv Ljubljana, Mladinska gledališka šola KD Svoboda osvobaja in Gimnazija Slovenske Konjice, Hiša otrok in umetnosti – Gledališka skupina Artizani, Gledališka šola
Prve gimnazije Maribor.

LUTKOVNE SKUPINE: Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, Gledališče GNOSIS,
II. gimnazija Maribor, Lutke mladje – Koroška dijaška zveza, Celovec, Avstrija.

ROCKERJI: ŽLED, Kungota, TEENAGERS, Šmarje pri Kopru, THE SPANKAKES, Višnja Gora, NIGHT FLIGHT, Velenje,
ICE ON FIRE, Novo mesto.

FOTOGRAFI: Manca Borštnar, Moravče, Lana Bregar, Grosuplje, Elena Leban, Idrija pri Bači, Anja Ličen, Ajdovščina, Mia Medved, Dole pri Litiji, Erazem Simon Paravinja, Škofja Loka, Saša Ribič, Cerklje na Gorenjskem, Miha Skrt, Kal nad Kanalom in Janina Ulbl, Maribor.

SPREMLJEVALNI PROGRAM: Lutkovni krožnik SŠ Slov. Bistrica in LS Zrna, Društvo Koruzno zrno Slovenska Bistrica (lutkovna predstava).

Dodatne informacije:
Matjaž Šmalc, samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost JSKD
in direktor festivala Vizije
matjaz.smalc@jskd.si
T: 031 628 175