Teden ljubiteljske kulture > Sporočila za javnost 2015 > Poročilo z novinarske konference

Poročilo z novinarske konference

STOPITE NA SVETLO, DRAGI USTVARJALCI!

Slovenija se s Tednom ljubiteljske kulture pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, visoko kakovost, dostopnost in množičnost ljubiteljske kulture

LJUBLJANA – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije sta danes, 6. 5. 2015, na novinarski konferenci predstavila obsežen program drugega vseslovenskega Tedna ljubiteljske kulture, ki se bo po vsej Sloveniji in v zamejstvu odvijal med 15. in 24. majem 2015, ter ponovno povabila vse ustvarjalce, naj se pridružijo in stopijo na svetlo. Društva, zveze in posamezniki lahko vse do pričetka TLK svoje dogodke prijavijo na spletni strani www.tlk.jskd.si. TLK, ki ga bo zaznamovalo okrog 1.000 kulturnih dogodkov, bo letos potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti bo skupaj s svojimi 59 območnimi izpostavami in ZKDS Teden ljubiteljske kulture pripravil v sodelovanju z številnimi kulturnimi društvi ter lokalnimi skupnostmi, ki se jim letos pridružujejo tudi šole, vrtci, muzeji in knjižnice. Pri nas je ustvarjalcev, ki se pod vodstvom usposobljenih mentorjev ljubiteljsko ukvarjajo s kulturo, več kot 107.000. Med njimi je zelo veliko mladih, katerih iskrivo, drzno in plodno kulturno ustvarjanje bodo organizatorji TLK letos še posebej izpostavili.

Osrednja otvoritev TLK 2015 bo potekala v petek, 15. maja 2015, v Novi Gorici. Po celodnevnem kulturnem dogajanju, ki bo preplavilo ulice in trge tega mladega mesta, bo ob 20.30 na velikem odru SNG Nova Gorica slavnostna otvoritev TLK z nasovom Vizija svetlobe, ki bo hkrati tudi otvoritev Vizij, festivala najboljših gledaliških skupin Slovenije in zamejstva. Potekala bo v znamenju kulturne ustvarjalnosti mladih gledališčnikov, lutkarjev, video ustvarjalcev, pevcev, likovnikov, plesalcev in rock glasbenikov. Slavnostna govornica bo ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Teden se bo nadaljeval z desetimi velikimi regijskimi kulturnimi projekti, ki se jim bo pridružilo okrog 1.000 kulturnih dogodkov po vsej Sloveniji in v zamejstvu.

 V Tednu ljubiteljske kulture se bo tudi letos nadaljevala akcija Naj se vidi!, v okviru katere bo Fotografska zveza Slovenije prvič v izložbah slovenskih mest in krajev razstavila nagrajene fotografije svojih članov. Letošnja novost je TLK-jevo kukalo, izviren foto in pesniški natečaj, s katerim bodo ustvarjalci razkrivali zakulisje ustvarjalnega procesa in pokazali, koliko ljudi sodeluje pri posameznih projektih. TLK-jevo kukalo je že zaživelo preko internetne aplikacije https://tlk.positiva.si , ki omogoča enostavno sodelovanje in glasovanje za najboljše. JSKD bo najboljše fotografe in pesnike ter tudi tiste, ki bodo glasovali in bodo izžrebani, nagradil z ekskurzijami v Milano za dve osebi na EXPO 2015 ter vstopnicami za Šentjakobsko gledališče in gledališče Glej.

Skupaj s Fakulteto za družbene vede in Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani bo JSKD v tem tednu, natančneje, 21. 5. 2015, ob 17.00, v Cankarjevem domu pripravil tudi okroglo mizo o tem, zakaj je ljubiteljska kultura pomemben gradnik sodobne družbe in opozoril na pomanjkanje študij in raziskav na tem področju. Na okrogli mizi bodo sodelovali  dr. Aleš Črnič, Anton Peršak, dr. Andrej Srakar, dr. Tomaž Simetinger in mag. Igor Teršar. Teden ljubiteljske kulture bo širšo javnost ponovno spomnil, kako dragocena je ljubiteljska kultura in kako močan vpliv ima na življenja posameznikov in celotne družbe.

V okvru TLK bo letos potekal tudi projekt Kulturna šola, ko bo JSKD, 21. 5. 2015, ob 14.00, na Ljubljanskem gradu razglasil najboljšo kulturno šolo leta 2015, še prej pa bo v Stari mestni elektrarni ob 10.00 dopoldne skupaj z OŠ Ledina, najbolj kulturno šolo leta 2014, pripravil javno tribuno na temo drugačnosti zaradi bolezni ali invalidnosti, s katero želijo organizatorji poudariti, da lahko mnogi kljub oviram dosegajo presežke na področju kulture. Na javni Tribuni, ki jo bo vodil Boštjan Gorenc Pižama, bodo med drugim sodelovali Mitja Čander (urednik, pisatelj), Branka Grujičić (novinarka), Simona Semenič (dramatičarka), Katarina Rigler Šilc (OŠ Ledina), Nataša Detič (Založba Ocean) in Alja Ugovšek, učenka bolnišničnih oddelkov OŠ Ledina.

V ponedeljek, 18. 5. 2015, bo ob 13.00, v okviru TLK v državnem svetu ob 13.00 otvoritev likovne razstave z naslovom Preplet – gre za izbor najboljših likovnih del ljubiteljskih slikarjev zadnjih štirih let, ki so sodelovali na tematskih razstavah JSKD.

Dodatne informacije:
Urška Bittner Pipan, programska vodja TLK
T: +386 41 594 547