Teden ljubiteljske kulture > Sporočila za javnost 2015 > Otvoritev razstave Preplet

Otvoritev razstave Preplet

PREPLET

 IZBRANA DELA TEMATSKIH RAZSTAV JSKD

TUDI ČRNA JE BARVA, KOLAŽ, TEKST V PODOBI, PARAFRAZE

 

LJUBLJANA – V ponedeljek, 18. 5. 2015, ob 13.00, se bodo v okviru Tedna ljubiteljske kulture v državnem svetu Republike Slovenije na skupinski razstavi z naslovom Preplet predstavili ljubiteljski slikarji, avtorji najboljših likovnih del zadnjih štirih bienalnih tematskih razstav Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (Tudi črna je barva, Kolaž, Tekst v podobi in Parafraze), katerih dela je za to priložnost izbral akademski slikar in likovni mentor Janez Zalaznik. Na skupinski razstavi Preplet bodo razstavljali Ema Bavcon, Jožica Cajhen, Jasmina Čelan, Zdravko Červ, Stanka Golob, Mitja Kokol, Anka Rangelov, Nande Rupnik, Dušan Sterle, Danica Šraj, Ljudmila Šuklje, Nada Zager, Veronika Židanek in Eva Žula.

Smisel bienalnih tematskih razstav je v postavljanju izzivov, zastavljanju vprašanj in problemov, ki naj ustvarjalce napeljejo k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih ustvarjalnega izražanja. Želimo, da likovna podoba ne bi bila več le predmet občudovanja, tudi ne več zgolj prostor vživetja, ampak bi zahtevala ne le ustvarjalčevo ampak tudi gledalčevo aktivno sodelovanje in miselni napor.

Ustvarjalci se lahko svobodno odločijo za katero koli vsebino, za kakršen koli slogovni izraz, za katero koli tehniko, za ploskovni ali prostorski način oblikovanja. Ker pa se lahko kreativna domišljija razvija le s premagovanjem ovir in v določenem okviru, smo že za prvo razstavo razpisali težko in zahtevno temo, izbrali smo barvo – črno, za drugo tehniko – kolaž, za tretjo besedilo kot prepoznaven element pri oblikovanju likovnega dela in s tem nosilec vizualnega sporočila. Naslov četrte je bil Parafraze likovnih del, palimpsesti, citati in prisvojitve.

Celoten projekt bienalnih razstav ima predvsem izobraževalni značaj, razstave pa so rezultat daljšega procesa, ki se začne s predavanji in delavnicami, priročnikom ter se nadaljuje s selekcioniranimi območnimi, regijskimi in konča z veliko državno razstavo najboljših del s katalogom.

Več informacij:
Andreja Koblar Perko, samostojna strokovna svetovalka za likovno dejavnost JSKD
andreja.koblar@jskd.si
041 532 154