Teden ljubiteljske kulture > Novice 2018 > Novinarska konferenca TLK 2018

Novinarska konferenca TLK 2018

Okrogla miza

TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE -predstavitev ustvarjalnosti v sodobni družbi

Center Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5, Ljubljana, sreda, 9. maj 2018, ob 11.00

Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) vabita na novinarsko konferenco pred petim vseslovenskim Tednom ljubiteljske kulture (TLK), ki bo v sredo, 9. maja 2018, ob 11.00, v Centru Tomaža Šalamuna.

Med 11. in 20. majem se bo po vsem slovenskem kulturnem prostoru odvilo več kot tisoč kulturnih dogodkov. Ljubiteljska kultura zaradi raznovrstnosti oblik, vsebin in različnih ravni zahtevnosti namreč omogoča sodelovanje vsem družbenim skupinam in posameznikom, ne glede na starost, geografsko, etnično ali katerokoli drugo pripadnost.

TLK se pričenja z nacionalnim odprtjem VSE GRE V TRI CANKARJE (multimedijska uprizoritev treh ikoničnih Cankarjevih del, v kateri se prepletajo folklorna dejavnost, gledališče in glasba) v Prešernovem gledališču Kranj v četrtek, 10. maja 2018, ob 19.30. Premierno bosta podeljeni Ravniharjeva plaketa za gospodarstvenike, ki podpirajo ljubiteljsko kulturo, ter mednarodna nagrada združenja Amateo – Amateo Award za najboljši projekt ljubiteljske kulture v evropskem merilu.
TLK otvoritev 2018

Vsako leto TLK izpostavi rdečo nit, letos je to folklorna dejavnost, ki se kljub bogati tradiciji, množičnosti in kakovosti sooča s številnimi težavami. Gre za dejavnost, s katero se razen JSKD nihče profesionalno ne ukvarja, je marginalizirano kulturno področje, ki ne premore nobene inštitucije, ne profesionalnih strokovnjakov in ustvarjalcev, ki so za uspešno delo nujno potrebni. JSKD zato opozarja, da so za preživetje in modernizacijo folklorne dejavnosti potrebni ukrepi, ki bodo omogočili njen nadaljnji razvoj.

O izzivih, ki so pred folklorno dejavnostjo, organizatorji pripravljajo osrednjo nacionalno okroglo mizo z naslovom Česa nas je strah?, ki bo v Cankarjevem domu, 17. maja 2018, ob 19.00. O folklorni dejavnosti danes in jutri se bodo pogovarjali ugledni gostje iz pristojnih
inštitucij, pogovor pa bo moderiral Saša Krajnc, novinar RTV Slovenija.

okrogla miza

Organizatorji bodo na tiskovni konferenci predstavili še nekaj pomembnejših dogodkov v okviru TLK.

Posebej izpostavljamo Festival mladinske ustvarjalnosti Vizije, ki vsako leto poteka v Novi Gorici, združuje pa mladinske gledališke, lutkovne in rock skupine ter najboljše mladinske literate in fotografe. Festival Vizije, s katerimi se TLK tudi zaključuje, si zasluži posebno medijsko pozornost, saj so mladi ena ključnih ciljnih skupin, ki jih nagovarja projekt TLK.

Vizije

Na novinarski konferenci bodo pomen Tedna ljubiteljske kulture in letošnje najvidnejše projekte predstavili Urška Bittner Pipan, programska vodja TLK, Tjaša Ferenc Trampuš, samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost, Matjaž Šmalc, samostojni strokovni svetovalec za gledališko dejavnost in režiser otvoritvene slovesnosti TLK ter Mija Aleš, predsednica ZKDS.

Pogovor bo povezovala Maja Čander.