Tedni ljubiteljske kulture > Arhiv > Novice 2019 > Prijavite se za Amateo nagrade 2019

Prijavite se za Amateo nagrade 2019

Za vse ustvarjalne projekte, ki imajo pozitiven vpliv na družbo, je letos ponovno odprt razpis za Amateo nagrado 2019 (Amateo Awards).

Če ste s svojim ustvarjanjem v ljubiteljski kulturi “krivi” za pozitiven vpliv na vašo okolico in družbo, lahko osvojite 1000 eurov, ki jih bo prejemnik Amateo nagrade prejel 6. junija v Novem Sadu.

KAJ? Amateo nagrajuje projekte z dodano vrednostjo za okolico in družbo.

KDO? Prijavijo se vsi evropski projekti. Prijavite se ali delite novice o nagrado s projekti iz vaše države!

KDAJ? Nagrada podeljena v 6. junija 2019 v Novem Sadu, Srbija.

NAGRADA?  Zmagovalni projekt prejme 1000 €. Snovalci projekta postanejo Amateo ambasadorji za leto 2019. Pet nominiranih projektov, finalistov bo povabljenih na podelitev v Novem Sadu.

Prijavite se lahko do 1. marca 2019.

PRIJAVNICA

Pogoj za sodelovanje je, da projekt temelji na prostovoljnem delu in vključuje ljubiteljske ustvarjalce. Prijavijo se lahko tudi zavodi in profesionalne organizacije v primeru, da je za izvedbo projekta ključna vloga ljubiteljev in da so ti vključeni tudi v procese odločanja. Več o pogojih sodelovanja (v angleškem jeziku) si lahko preberete TUKAJ.

 

Prvič je bila nagrada, ki je del programa Art takes part, ki ga podpira Kreativna Evropa, podeljena lansko letov v Sloveniji. Hkrati smo praznovali tudi 10 let Amateo, mednarodne mreže za ljubiteljsko kulturo.

Projekt Ed Van Hoorn J€BE$ Sistem (F*** the System) skupine Op Roet iz nizozemskega mesta Horn je prepričal lanskoletno žirijo. V gledališki produkciji je sodelovalo več kot 40 ljubiteljskih igralcev, pevcev in plesalcev, ki so se jim pridružili tudi begunci iz Sirije, Eritreje in Palestine. Predstavo, po resnični zgodbi Eda iz Horna, ki že 25 let sodeluje pri gradnji begunskih taborišč po svetu, si je v 9 ponovitvah v zapuščeni tovarni ogledalo več kot 2000 ljudi.

  • “Nagrada nam veliko pomeni, ker smo sedaj res prepričani, da smo ustvarili projekt, ki ni bil pomemben samo za naše lokalno okolje, ampak nosi univerzalno sporočilo o vključevanju v skupnost,” je povedala Lyda Tijsen, režiserka zmagovalnega projekta.
  • Produkcija je imela pozitiven vpliv tudi na udeležence. “Predstava je spremenila moj pogled na svet. Če povem na kratko, sem spoznaval novo družino,” so besede Gerarda Venverlooja, ki je odigral glavno vlogo.
  • Ayat, članica zasedbe iz Sirije pa je povedala: “Pred predstavo sem bil večino časa prestrašena in osamljena. V projektu sem spoznala številne Nizozemce. Novi stiki so polepšali moj vsakdanjik.”

Prijavljenih je bilo 42 projektov iz 16 držav. Prijavljeni so bili tako manjši projekti posameznikov kot veliki festivalski dogodki. Med finaliste so bili izbrani terapevtska tolkalna skupina za boljše mentalno počutje udeležencev iz Škotske, belgijski projekt s starejšimi ljubiteljskimi igralci, ki so raziskovali staranje s pomočjo fizičnega gledališča, medgeneracijski poletni glasbeni tabor iz Danske in projekt Odtisi iz Slovenije, v katerem so člani Društva distrofikov Slovenije ustvarjali na temo prstnega odtisa.