Tedni ljubiteljske kulture > Sporočila za javnost 2016 > Tretji vseslovenski Teden ljubiteljske kulture

Tretji vseslovenski Teden ljubiteljske kulture

Ljubljana, 3. 2. 2016

JSKD NAPOVEDUJE TRETJI TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE IN
VABI K SODELOVANJU

Teden ljubiteljske kulture je praznik kulture, povezovanja in odprtosti

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) bosta že tretje leto zapored pripravila vseslovenski Teden ljubiteljske kulture (TLK), zato vabita lokalne skupnosti, kulturna društva, etnične skupine, ki živijo v Sloveniji, posameznike ter izobraževalne in kulturne ustanove, da se mu pridružijo s svojimi programi. To lahko storijo na spletni strani na http://tlk.jskd.si/. Sodelujejo lahko s predstavo, koncertom, razstavo, razpravo, dnevom odprtih vrat, javno vajo in podobnim. Teden ljubiteljske kulture, ki je namenjen osveščanju javnosti o razširjenosti, kakovosti in pozitivnih vplivih ljubiteljske kulture na sodobno družbo, bo po vsej Sloveniji potekal med 13. in 22. majem 2016. Letos se TLK prvič aktivno povezuje tudi s Tednom vseživljenjskega učenja, zato bo 17. maj posvečen dnevu učenja in kulture.

Teden ljubiteljske kulture je vsako leto posvečen določeni temi – če sta JSKD in ZKDS skupaj z društvi in občinami pred dvema letoma sadila avtohtone sorte sadnih dreves ter tako opozarjala na pomen javnih sadovnjakov, in lani javnost spomnila na velik prispevek in potencial mladih v ljubiteljski kulturi, bo osrednja tema letonšnjega Tedna ljubiteljske kulture namenjena zborovskemu petju – njegovi množičnosti (prepevanje v zborih je najbolj razširjena prostočasna kulturna dejavnost pri nas), njegovim uspehom (po kakovosti so naši zbori v samem svetovnem vrhu) ter blagodejnemu vplivu petja na zdravje posameznikov in celotne družbe.

Tednu ljubiteljske kulture se vsako leto pridruži več društev, ustanov in posameznokov. Lani se je samo v tem tednu po vsej Sloveniji zvrstilo več kot 1.000 kulturnih dogodkov, kar pomeni, da projekt dosega svoj namen, ki je spodbuditi ustvarjalce, da stopijo na svetlo, se predstavijo in tako pokažejo, koliko posameznikov se pri nas v prostem času ukvarja s kulturo in kako dobri so v tem.

Ljubiteljska kultura namreč združije več kot 107.000 posameznikov in ustvari 25.000 prireditve letno, ki si jih ogleda 4 milijone obiskovalcev! Brez ljubiteljske kulture bi večji del Slovenije živel v kulturni gluhoti. Poleg tega slovenska ljubiteljska kultura dosega vrhunske rezultate tako doma kot v tujini in je nepogrešljiva pri odkrivanju talentov in spodbujanju bodočih umetnikov. In še to – ukvarjanje z ljubitelsjko kulturo ne škoduje zdravju, pravzaprav nasprotno – ga krepi! Zaradi vsega naštetega potrebuje ljubiteljska kultura za svoj razvoj profesionalne mentorje, aktualna znanja, osnovno infrastrukturo in ustrezno finančno podporo.

Slavnostna otvoritev TLK bo potekala dan po začetku, 14. maja 2016, v Žalcu v okviru Festivala SREDI ZVEZD, kjer bodo nastopile najboljše male vokalne skupine Slovenije. Teden se bo nadaljeval z desetimi velikimi regijskimi kulturnimi projekti, ki se jim bo pridružilo okrog 1.000 dogodkov po vsej Sloveniji. Osrednja slovesnost ob zaključku TLK bo 21. maja 2016 zvečer v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo APZ Tone Tomšič s koncertom praznoval svojo 90-letnico.

V Tednu ljubiteljske kulture 2016 pripravlja JSKD dodatne promocijske akcije pod skupnim imenom NAJ SE VIDI! Gre za nagradne natečaje, kot je TLK kukalo (izbor najboljše fotografije in pesmi, TLK-jevo kukalo bo avtorja najboljše fotografije in pesmi nagradilo z dvodnevnim vikend paketom za dve osebi v Zdravilišču Radenci), ODPRTE ATELJEJE (vabilo umetnikom in ustvarjalcem, da odprejo svoje ateljeje za javnost) in projekt STOPITE NA SVETLO (vabilo vsem prebivalcem Slovenije, da na okenske police ali pred hiše, v trgovinske izložbe … na ogled postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst, s katero se ukvarjajo).

Vsi prijavljeni dogodki bodo objavljeni v koledarju dogodkov na spletni strani tlk.jskd.si.

Projekt ima facebook stran Fb-tedenljubiteljskekulture. Glavni medijski sponzor projekta je RTV Slovenija. Sodelovanje in sponzorstvo projekta je potrdilo tudi Združenje SAZAS – podrobnosti o dogovoru in ugodnostih za sodelujoče najdete na tlk.jskd.si. Med prijavljenimi dogodki preko portala tlk.jskd.si bo organizator po zaključku TLK izžrebal srečnega nagrajenca, ki bo prejel vikend paket za dve osebi v hotelu Convent družbe Adria Ankaran.

Dodatne informacije:
Urška Bittner Pipan, programska vodja TLK
urska.bittner@jskd.si
T: +386 41 594 547